Una dintre cele mai antipatizate persoane din Penitenciarul Poarta Alba,  de dupa demilitarizara sistemului penitenciar este, astazi, Mihai Mate – recent pensionat apt limitat (cauza: neregulile de la Penitenciarul Poarta Alba, aparute in spatiul public). Personajul ocupa podiumul la capitolul lipsa de moralitate, alaturi de Petrica Banuta – DASDRP si Emilia Topala – DAIP, devansat cu certitudine doar de Gelu Danut DINCA – fost director al Penitenciarului Poarta Alba si de Catalin Claudiu BEJAN – fost director general al Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP).

Aceste personaje care au facut viata amara multor subalterni, iar pe cea a detinutilor VIP, fericita si sistemul penitenciar de ocara, se bucura de o protectie dubioasa. Au favorizat in mod repetat infracotri. De ce sunt lasati sa o faca in continuare? Ciudat!

Explicatia vine dintr-o particularitate specifica sistemului, pe care unii o critica, altii o lauda, in functie de interesele fiecaruia: toleranta extrema fata de greselile si incalcarile normelor de catre aproapele tau. Tolerarea te face complice. De ce risti sa fii complice?

De ce a ajuns sitemul penitenciar sa faca “apel catre lichele” si sa le propulseze in functii cheie? Lichelele creeaza un curcubeu de promiscuitate in sistemul penitenciar. Personaje ca: Mate, Banuta, Topala, Dinca si nu in ultimul rand ingamfatul de Bejan aduc  penitenciarelor o noua identitate: CORUPTIA. 

Coruptia in penitenciare aduce o imensa antipatie a opiniei publice, iar societate in loc sa devina un punct de sprijin al angajatilor din penitenciare, va deveni agresorul care ne va pune la zid.  Oamenii simplii ne vor percepe usor, usor ca fiind corupti, infracori, ca si pe cei pe care-i custodiem. Meritam sa fim pusi la zid din cauza unor personaje imorale ca cele de la Penitenciarul Poarta Alba?

Imi cer scuze pentru duritatea termenului de LICHEA, dar nu pot accepta ca personaje ca: Mate, Banuta, Topala, Dinca si Bejan sa se constituie pentru mine in exemple demne de urmat. Acesta sa fie modelul proaspatului absolvent de penitenciare? NU!

Tineti minte si feriti-va, dragi colegi, de astfel de oameni! De mati, banuti, topali, dinci si bejani… 

Ei sunt ingamfarea promiscuitatii morale a sistemului penitenciar.