Interviu Reporter Virtual: Conditii din penitenciare si interesul ministerial pentru detinutii VIP

Interviu Reporter Virtual: Conditii din penitenciare si interesul ministerial pentru detinutii VIP

Sorin Dumitrascu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Penitenciare, a acordat un interviu cotidianul Reporter Virtual (www.reportervirtual.ro) cu privire la conditiile din penitenciare. Interviul are ca punct de plecare interesul subit al ministrului Justitiei, Tudorel Toader, vizavi de detinutii VIP in detrimentul angajatilor din penitenciare si al cetatenilor, victime ale infractorilor dovediti de instantele de judecata.

La inceputul anului, majoritatea televiziunilor de stiri cu patroni puscariasi sau puscariabili faceau, seara de seara, emisiuni in care solicitau gratierea detinutilor, fiindca acestia o duc greu dupa gratii. De vreo doua luni, n-am mai auzit nimic despre subiectul asta. S-au imbunatatit conditiile de viata din inchisori si nu stim noi?

S.D. Sigur ca nu s-au imbunatatit conditiile din penitenciare. Intre timp insa, s-au liberat o parte dintre patronii de trusturi mass-media care au coordonat din penitenciare aceasta campanie. Penitenciarele inca sunt improprii si este nevoie de investitii pentru a se imbunatati aceasta situatie, dar, pe masura ce detinutii-VIP sunt pusi in libertate, dispare si interesul oamenilor politici si cel al mass-media pentru subiect

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, pare sa fi devenit cel mai bun prieten al detinutilor si a cerut, recent, sa vada toate hotararile de amanare a liberari conditionate. Credeti ca a facut-o ca sa dea si o gratiere generala, de ziua lui, precum Ceausescu?

S.D. Avand in vedere ca in 2016 au fost discutate cazurile a aproximativ 20.000 de detinuti , din care aproximativ 9.000 de cereri au fost admise, e destul de greu de crezut ca va face o analiza serioasa. Cel mai probabil cauta cazuri care sa-i sustina o eventuala presiune asupra instantelor de judecata care, in opinia domniei sale, tin prea mult detinutii in penitenciare. Noi credem ca ar trebui sa investigheze si cazurile cand detinutii VIP au fost favorizati si s-au liberat mai repede.

Fostul ministru al Justitiei, Iordache, facuse si el o obsesie pentru eliberarea detinutilor, acum vad ca obsesia a ajuns la Toader. Sa fie vreo molima, care se transmite de la ministru la ministru sau ce interes au oamenii astia sa fie cat mai multi hoti, corupti si talhari in libertate?

S.D. Obsesiile sunt, cel mai probabil, dispozitii venite pe linie politica. Nici Iordache si nici Toader, nu s-au remarcat in ultimii ani ca aparatori ai drepturilor detinutilor. Este cel mai probabil vorba de un soi de Program de guvernare, o anexa secreta in care apar undeva pe lista si aceste beneficii pentru talhari, corupti si criminali. N-ar fi de mirare ca ministrul sa propuna si-un soi de decoratie pentru detinutii merituosi, la un moment dat.

Daca ministrii Justitiei sunt atat de ingrijorati ca dorm detinutii cate doi in pat, n-ar trebui ca si minstrul Sanatatii sa fie ingrijorat, pentru ca bolnavii dorm si cate trei in pat?

S.D. Realitatea este ca nu sunt ingrijorati de cati detinuti dorm intr-un pat si cu atat mai putin sunt ingrijorati de faptul ca romanul platitor de impozite traieste in conditii mult mai proaste decat detinutul care primeste de 3 ori pe zi mancare dupa reteta nutritionistului, are un acoperis deasupra capului si nu-l costa jumatate de venit, si nu plateste pentru apa, curent ori caldura.

Cati detinuti se afla in momentul de fata in inchisorile din Romania si cati ar trebui sa iasa ca sa ramana ”omul si patul”, cum prevad normele europene?

S.D. E discutabil. Daca e sa respectam legea romaneasca, gradul de supra-aglomerare e de aproximativ 103%. Doar ca atunci cand au inventat minciuna aia cu amenda de 80 de milioane/an, care iata ca nu exista, au trecut si la un nou standard de 4mp/detinut care inseamna ca avem un surplus de vreo 8000 de detinuti din totalul de 26.900. Ciudat, avand in vedere ca CEDO aplica sanctiuni daca spatiul e mai mic de 3mp/detinut. Ciudata, dar explicabila schimbarea de standard.

Domnul ministru e foarte grijuliu cu detinutii. Pentru angajatii din penitenciare care-i pazesc si-i educa a anuntat insa vreo masura benefica?

S.D. Nu numai ca n-a anuntat, dar, pana sa declansam o serie de proteste, a ignorat orice solicitare din partea noastra. Dupa ce a acceptat dialogul i-am prezentat o lista cu 12 solutii pentru probleme precum conditiile de lucru (la fel de improprii ca si cele pentru detinuti), lipsa de personal (8.000 de angajati in minus), numarul extrem de mare de ore suplimentare (peste 700.000 din care 240.000 nu pot fi recuperate) sau protectia personalului din penitenciare (sunt peste 3000 de incidente critice intr-un an, care trebuie rezolvate).

Se zvoneste ca Poarta Alba ar fi un fel de rai al puscariilor, care face de ras conditiile din inchisorile scandinave, de exemplu. E adevarat sau e valabil doar pentru Cristi Borcea?

S.D. Sunt vreo cateva puscarii care au amenajat sectii pentru detinutii VIP, iar Poarta Alba este un astfel de caz, desi favorizarea unor detinuti este o infractiune. Se pare insa ca totul s-a facut cu binecuvantarea si acoperirea Administratiei Nationale a Penitenciarelor si a unor foruri care, din motive evidente, vor prefera sa ramana anonime. Exista insa indicii cu privire la identitatea acestora, daca ne uitam la cine sustine si in ce momente legi precum cele discutate.

Statisticile arata ca gradul de recidiva pentru cei eliberati conditionat e de 40%. Domnul ministru v-a anuntat ca a luat vreo masura pentru a scadea acest procent, ca noi n-am auzit nimic?

S.D. Daca adaugam si recidiva care apare dupa expirarea termenului de incercare, peste 60% dintre detinutii liberati conditionati se intorc in penitenciar. Aici ar trebui sa faca ceva un ministru chiar daca asta nu-i ajuta deloc pe detinutii VIP. Programe de reinsertie sociala de anvergura si masuri de prevenire a comportamentelor criminale ar reduce pe termen mediu si lung populatia penitenciarelor.

N-am auzit pana acum nicio reactie a ministrului fata de Gigi Becali, in cazul caruia Administratia Penitenciarelor a sesizat deja Parchetul pentru santaj. O fi domnul Tudorel stelist sau era prea ocupat sa posteze pe Facebook si n-a mai avut timp si de Becali?

S.D. Ministrul Justitiei a fost informat pe larg cu privire la cazurile Poarta Alba si Becali, n-a simtit insa nevoia arzatoare sa aiba o opinie. Cel mai probabil stie ca totul s-a facut la presiune politica si ca n-o sa convina nimanui ce se va descoperi, daca situatia favorizarii detinutilor VIP va fi cercetata in amanunt. Cel mai probabil, a fost comanda politica – partidele au nevoie de finantare si au vazut deja ca orice bani sunt buni.”

 

Publicat de Cosmin Dorobantu

Sindicalist

Sindicatul Național SINPEN 2016 Constanța

Fiat justitia et pereat mundus

%d blogeri au apreciat: