“Albirea” detinutilor in comisiile de disciplina

La loc comanda, Tudorele! Recalcularea zilelor detinutilor

Noul fenomen de “albire” a detinutilor in comisiile de disciplina a luat amploare in penitenciare. Detinutii impotriva carora s-au intocmit rapoarte de incident de catre supraveghetori (persoane care desfasoara activitatea directa cu detinutii si sunt primii expusi pericolului de a fi agresati) sunt “albiti” de catre membrii comisiei de disciplina sau “ajutati” de catre persoana desemnata sa efectueze cercetarea disciplinara prealabila.

Aceasta practica ne duce cu gandul in doua directii:

  • Membrii comisiei au legaturi cu detinutul, altele decat cele profesionale, de natura penala,
  • Membrii comisiei tolereaza in mod voit abaterile disciplinare ale detinutilor, incurajand comportamentele deviante ale acestora.

Mi s-a adus la cunostinta ca exista persoane desemnate sa efectueze cercetarea disciplinara care, cu rea-vointa si cu intentie, “albesc” detinutul prin luarea unor declaratii in favoarea acestora, sau mai mult, iau declaratii de la detinuti cu scopul de a-si santaja colegii. Aceasi persoane fac in asa fel incat cercetarea disciplinara sa iasa din termen, detinutul fiind imposibil de a mai fi sanctionat.

Acest femomen “de albire” a detinutilor in comisiile de disciplina sau in perioada cercetarii prealabile duce inevitabil la incurajarea acestora de a comite noi abateri disciplinare si au ca efect descurajarea supravheghetorilor sau altor persoane care desfasoara activitati directe cu detinutii de a mai intocmi rapoarte de incident.

Ce face DSDRP-ANP in aceasta situatie?

De ce nu cunoaste DPCT-ANP acest fenomen de “albire”?

Publicat de Cosmin Dorobantu

Sindicalist

Sindicatul Național SINPEN 2016 Constanța

Fiat justitia et pereat mundus

%d blogeri au apreciat: