Meseria de penitenciare se fura, nu se invata – mai multa practica pentru elevi

Meseria de penitenciare se fura, nu se invata

Pentru a micsora deficitul de personal, pentru a diminua numarul mare de ore suplimentare sau pentru a reduce gradul de uzura fizica si psihica a angajatilor din penitenciare, Ministerul Justitiei (MJ) si Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP) ar putea modifica programa de invatamant a elevilor de la Scoala Nationala de Pregatire a Agentilor de Penitenciare Targu Ocna (SNPAP Tg. Ocna), astfel incat acestia sa desfasoare mai multa practica in unitatile penitenciare in detrimentul unor cursuri care nu au nici cea mai mica aplicabilitate in sistemul penitenciar.

O expresie muncitoreasca arhaica spune ca: “Meseria se fura, nu se invata.”. Cu totii stim ca cei iesiti de pe bancile scolii sunt lipsiti de experienta, iar “munca cu detinutul” nu se invata in scoala, ci in practica de zi cu zi, “in contact direct” (n.r. cum ii place legiuitorului sa spuna) cu detinutii pe sectiile de detinere. Cu totii stim ca programa de invatamant de la SNPAP Tg. Ocna cuprinde unele materii care nu nicio legatura cu activitatile de paza, supraveghere si escortare.

Un alt aspect pozitiv pentru elevi ar fi ca, acestia, pe perioada cursurilor, ar fi mai aproape de familie si domiciliu si nu ar mai fi nevoiti sa cheltuiasca bani pe deplasarile saptamanale de la domiciliu la SNPAP Tg. Ocna si invers. Ba mai mult, cu totii am luat la cunostinta despre nivelul scazut al conditiilor de cazare al elevilor de la SNPAP Tg. Ocna. Chiar si pentru MJ si ANP ar fi o reducere de cheltuieli – cheltuieli de cazare si intretinere, spre exemplu.

Pentru ca ceea ce am sugerat mai sus este nevoie de o analiza rapida, obiectiva din partea DMRU si de cateva modificari intr-un OMJ si cateva Decizii de director general al ANP.

In situatii de criza se cauta masuri urgente.

Publicat de Cosmin Dorobantu

Sindicalist

2 gânduri despre „Meseria de penitenciare se fura, nu se invata – mai multa practica pentru elevi

  1. Mai draga mai…meseria nu se poate aplica daca nu ai baze teoretice…daca esti lacatus mecanic sau cizamr si nu inveti ce e o talpa nu vei stii sa faci o cizma…scoala aia de la targu ocna ii pregateste bine tworetic pe elevi dar nu ii invata nimic despre spiritul de echipa si camaraderie, despre cultuk muncii si al implicarii, despre performanta, autoperfectionare disciplina, respect…va rog cititi bine fiecare punct si veti intelege daca ati avut elevi in practica.

    Apreciază

    1. Nu este buna teoria, practica este mai importanta. Stimate domn care ai scris articolul, dar in practica este totul corect? Cand esti cercetat, anchetat pentru cele facute si nefacute, esti luat dupa practica sau dupa lege? Ai fost incadrat direct dupa cum pari. Eu cred ca e prea putin 6 luni de teorie. Snpap o scoala foarte buna si total diferita de ceea ce „invata” tovarasii noi incadrati direct, dar buni la practica. Vrei sa dormi noaptea linistit? Fa-o cat mai apropiat de carte. Daca nu…. carne de tun.

      Apreciază

Comentariile sunt închise

Sindicatul Național SINPEN 2016 Constanța

Fiat justitia et pereat mundus

%d blogeri au apreciat: