Cauzele agresiunilor detinutilor impotriva personalului

Cauzele agresiunilor detinutilor impotriva personalului

In ultima perioada s-au inregistrat numeroase agresiuni ale detinutilor indreptate impotriva angajatilor din penitenciare, fapt ce a starnit revolta lucratorilor din penitenciare vizavi de acest fenomen care a luat amploare si contra caruia Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP) nu a gasit inca solutii eficiente de contracarare si mai ales de prevenire.

Domnul Valentin Lupu (fost director al Directiei Inspecite Penitenciare din ANP) si alti specialisti din domeniul SDRP-ANP au identificat posibile cauze care pot conduce la asemenea incidente in penitenciare:

 • Lipsa de pregatire a personalului
 • Lipsa de experienta
 • Suprasolicitarea fizica si psihica
 • Lipsa de personal
 • Orientarea deficitara
 • Lipsa portului materialelor de interventie din dotare (baston, catuse, spray etc) cu efect descurajator
 • Lipsa interventiei reactive
 • Slabirea autoritatii personalului care desfasoara activitati directe cu detinutii prin anularea deciziilor legale ale supraveghetorilor de catre superioarii ierarhici
 • Tolerarea abaterilor detinutilor
 • Comportamentul angajatilor

Multi angajati acuza lipsa de sprijin din partea factorului de conducere, de la sefi sectie, sefi tura, pana la DASDRP si director de unitate.

Conducerea Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP) nu este corect informata cu privire la climatul real din unitatile penitenciare referitor la situatia operativa si starea de spririt in randul detinutilor.

Ceea ce ne face sa credem ca directia de specialitate din domeniul sigurantei detinerii si regimului penitenciar (DSDRP-ANP) nu are capacitatea sa gestioneze situatia reala din penitenciare este faptul ca, pana la acest moment, nu s-a luat nicio masura concreta din partea DSDRP-ANP cu privire la contracararea faptelor de ultraj din penitenciare. Comunicarea DSDRP-ANP cu unitatile penitenciare se face intr-o maniera arhaica (metoda adreselor trimise prin e-mail), iar lipsa contralelor inopinate si indrumarilor in vederea aplicarii unei practici unitare conduc la cauzele enumerate mai sus.

Publicat de Cosmin Dorobantu

Sindicalist

9 gânduri despre „Cauzele agresiunilor detinutilor impotriva personalului

 1. „Slabirea autoritatii personalului care desfasoara activitati directe cu detinutii prin anularea deciziilor legale ale supraveghetorilor de catre superioarii ierarhici” Personal pe mine acest punct ma afecteaza cel mai tare, ma demoralizeza, ma arunca in depresie, ma infurie, gasesc inadmisibile acte de genul anularea sau chiar distrugerea unui raport de incident facut de catre un angajat, rezolutii gen i se taie vizita in urmatoarele 1-2-6 luni si el nu a fost cautat de ani de zile sau a apostrofa un angajat in fata detinutilor. Stiu ca psihopedagogia nu se preda in scolile de subofiteri sau la academia de politie dar nu trebuie sa fii mare specialist in psihologie ca sa realizezi ca orice repros adus unui cadru nu se face cand detinutii sunt de fata, de asta exista un intreg sector administrativ cu birouri, cluburi, etc unde suntem doar noi de noi cadrele si unde ar trebui sa discutam pe marginea evenimentelor din propria ograda ca mai multe minti gandesc mai bine decat una singura si cu cat mai multe perspective asupra unui eveniment cu atat se intelege mai bine ce a dus la respectivul eveniment, cum se poate evita unul similar.

  Apreciază

  1. adevar graiesti asta se intampla se pare mai peste tot, dupa un raport ti se rasunde cu un zambet …..si un indemn sa ii faci o gaura , sau dupa un raport si o oprire de la munca , il vezi inapoi doar pt ca a fost racit si a l a durut gatul unde mai e autoritatea sef punct lucru

   Apreciază

 2. Ce insemana orientare deficitara? Sa înțeleg ca ne trebuie busole omologate? Reguli sunt, dar nu pot fi respectate când în serviciul de zi ai un supraveghetor cu un debutant alături! Ce sa facă el? Cu un debutant în PPD !!! DA, TREBUIE ORIENTARE!!LA FATA LOCULUI!!! NU ȘEFII DE TURĂ PLANIFICA PERSONALUL!!

  Apreciază

 3. La punctul 7 ,ce sa va spun ? Avem camere video………….Poti comenta un film pe care nu l-ai vazut? D-le Lupu daca chiar doriti sa discutati cu agenti care au interactionat cu detinuti periculosi[vei cazul Plugarii] sunt deschis la dialog.Nu faceti afirmatii gratuite.Nu a-ti fost in valtoarea evenimentelor.Agentii sunt pregatit, dar nu sunnt aparati de lege.Prin ceea ce spuneti ,dvs tineti cu. Ursu..

  Apreciază

  1. Eu ma refeream la situația in general, nu pe cazuri punctuale. Cunosc foarte bine situatia din majoritatea unităților si stiu ce spun. Am fost si sef secție si am raspuns de toate categoriile de detinuti, inclusiv de condamnatii pe viata si cei foarte periculoși. Am participat activ si eficient la revolte, incendieri, escaladari, evadari etc. Si din aceste considerente nu tin cu „ursu” dar nu trebuie asteptate solutii numai de la ANP sau sefii nemijlociti. Fiecare in parte trebuie sa-si faca o analiza a situatiilor unde putea proceda mai bine si sa se corecteze. Avem sansa de a avea activitati standardizate si procedurate fata de cei de la MAI care vedem cu ce probleme de confruntă. E adevarat ca de multe ori standardizarea exagerată este greoaie si contraproductivă. De asemenea, cine a prins si separatiunea detinutilor recidivisti de nerecidivisti a putut constată avantajele fata de actuala separatiune. Stimate/ stimati colegi, cu riscul de a ma repeta intr-un comentariu anterior, daca o sa interpretați din nou observațiile mele sincere si folositoare inseamna ca nu se doreste o îndreptare a situației. De aceea intervin in continuare pentru acele cadre care inteleg mesajul meu.

   Apreciază

   1. Nea Lupu-le , penitenciarele nu mai sunt C.A.P. uri la care au lucrat comisari șefi…. și unii încă mai lucrează …

    Apreciază

  2. Un exemplu despre ce uită să spună domnul Lupu: La Penitenciarul Craiova, cu ceva ani în urmă, doi deținuți (frații Plugaru) au atacat membrii grupei de intervenție. Au fost imobilizați, prezentați la spital etc.
   Până seara, în unitate era deja înființat un reprezentant DIP, care a făcut o cercetare de vreo trei zile (cu declarații luate târziu în noapte plus alte manevre securistoide), anchetă prin care a încercat omul să arate ce nevinovați au fost infractorii și ce bestii au fost maascații.
   O chestie care-i frământa rău de tot pe cei din ANP: în fișa medicală a unuia dintre agresori, medicii de la UPU au menționat că s-au folosit X metri de ață chirurgicală, lucru care i-a dus la concluzia că respectivul fusese abuzat.
   Așa că s-o lase mai moale domnul Lupu cu filozofia.

   Apreciază

   1. Nu ma surprinde ca nu ati inteles mesajul meu domnule/d-na posibil dr. „aburika”. Aveti un fix cu DIP-ul şi cel mai probabil cu medicul care a facut parte din acea echipa de control. Să vă fie de bine, imi menţin cele prezentaze anterior şi mai pot adauga si altele.

    Apreciază

Comentariile sunt închise

Sindicatul Național SINPEN 2016 Constanța

Fiat justitia et pereat mundus

%d blogeri au apreciat: