Sedinta Sindicate si Ministerul Dezvoltarii Regionale – deblocare posturi penitenciare

Sedinta Sindicate si Ministerul Dezvoltarii Regionale – deblocare posturi penitenciare

In data de 11.07.2017, ora 10.00, a avut loc dezbaterea publica având ca tema proiectul de act normativ intitulat Ordonanta a Guvernului privind unele masuri pentru administratia publica centrala, desfașurata la Sala Albastra a Ministerului Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice și Fondurilor Europene.

La dezbatere au participat urmatorii reprezentanti: Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor, Asociatia Nationala Administratia, Uniunea Consiliului de Monitorizare pentru implementarea Conventiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilitati si reprezentanti ai Ministerului Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice și Fondurilor Europene.

Principalele puncte de dezbatere au fost urmatoarele: 

Doamna Secretar de stat Sirma Caraman, MDRAPFE: Proiectul de act normativ supus dezbaterii publIce urmareste realizarea unei analize a personalului din administratia publica centrala, deoarece s-a constatat ca nu exista o unitate a organigramelor diferitelor structuri si astfel s-a decis o auditare a resurselor umane din administratia publica, proces care se va derula pâna la sfârsitul anului 2017. Pentru a se face cartografierea resurselor umane din administratia publica centrala, a fost necesara decizia de a se bloca ocuparea posturilor respective prin concurs. Se va infiinta un Comitet special care va primi analizele de la fiecare minister si va propune masuri pe care care le va inainta Guvernului.

Reprezentantul Federatiei Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor –  Domnul Sorin Dumitrascu: In sistemul penitenciar din România 1 persoana din 6 paraseste sistemul. De asemenea, la momentul actual, exista 82% posturi ocupate daca ne referim la posturile aprobate, dar din punct de vedere al standardelor de personal, efectivele sunt doar la nivelul a 61 % posturi ocupate. In prezent, este o nevoie acuta de personal, mai precis 5.847 angajati in plus fata de schema actuala de personal. Deficitul de personal este cauzat de pensionari, de decizia-pilot a Uniunii Europene din aprilie 2017 si de plecarile voluntare din sistem. Pe de alta parte, pentru angajarile din sistemul penitenciar, nu exista obligativitatea publicarii concursurilor in Monitorul Oficial. La momentul actual, conform legislatiei in vigoare, concursurile se publica pe site-ul propriu, intr-un cotidian central si la avizierul structurii care face angajarile. In prezent, in sistemul penitenciar, exista in procedura ocuparea a 900 de posturi. Daca nu ar exista exceptia de la publicare in Monitorul Oficial, aceste posturi scoase la concurs s-ar bloca.  In prezent, din cauza lipsei de personal, personalul existent presteaza anual 700.000 ore suplimentare. Se doresc clarificari in privinta posturilor scoase deja la concurs in anul 2017.

Pe de alta parte, desi sistemul penitenciar se afla in coordonarea Ministerului Justitiei, acest sistem tine de sectorul de aparare si ordine publica, fapt care il plaseaza sub incidenta masurilor proiectului de Ordonanta a Guvernului suspus dezbaterii publice.

Reprezentantul Federatiei Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor –  Domnul Ionut Mogildea: Incadrarile de personal nu depasesc numarul angajatilor pensionati. Pe sectiile de maxima siguranta din 3 angajati, exista situati când structurile respective sunt acoperite de o singura persoana. Se constata frecvent incidente majore cu detinutii. Se reclama faptul ca multe penitenciare nu au structuri de interventie si astfel nu poate fi pastrata siguranta penitenciarelor in conditiile actuale. Din cauza lipsei de personal, detinutii nu mai sunt scosi la munca in afara penitenciarului.

Concluzie :

Doamna secretar de stat Sirma Caraman a multumit invitatilor pentru participare, a mentionat ca toate propunerile vor fi analizate, inclusiv cele ale celorlalte ministere, urmând ca forma finala a proiectului de act normativ sa fie publicata pe pagina de internet a Ministerului Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice și Fondurilor Europene.

 

Publicat de Cosmin Dorobantu

Sindicalist

Sindicatul Național SINPEN 2016 Constanța

Fiat justitia et pereat mundus

%d blogeri au apreciat: