Mutarea agentilor de penitenciare de pe sectiile de detinere sau din alte spatii unde-si desfasoara activitatea detinutii este o realitatea cu care ne confruntam de ani de zile in sistemul penitenciar. Sefii creduli, al caror unvers este doar penitenciarul, apleaca urechea la “sifonelile” detinutilor si-i muta pe supraveghetori de pe sectiile “sifoanelor”.

De cele mai multe ori, detinutii “sifoneaza” supraveghetorii pe care-i considera inoportuni (cei care aplica legea, rigurosii etc). Detinutii se prezinta la seful credul si inventeaza o posibila “combinatie” a agentului cu alti detinuti (fie ca baga telefoane, fie ca ia tigari sau cafea de la detinuti, sau alte foloase necuvenite). Credulul sef, plin de emfaza ii raporteaza altui sef, la fel de credul ca el si, in final, supraveghetorul este mutat pe alta sectie, la plutonul escorte sau in postul de paza perimetru.

Niciun sef din asta credul nu face minime verificari, acordandu-i colegului supraveghetor prezumtia de nevinovatie, iar detinutului acordandu-i prezumtia de rea intentie. De cele mai multe ori acesti sefi creduli sunt cei care se trag cu detinutii de sireturi si le accepta glumele proaste doar ca sa fie “liniste” motivand subalternilor ca asa vrea Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP). FALS! ANP nu vrea acest tip de “liniste”. Sefii creduli si mici in gandire nu stiu ca in spatele oricarei linisti dubioase se ascunde furtuna care va face ravagii mai tarziu.

TRAGIC! Se poarta in unele unitati penitencioare ca anumiti colegi sa ia declaratii de la detinuti cu scopul de a face rau altor colegi. Se folosesc detinutii impotriva angajatilor. Evident declaratiile sunt mincinoase, iar colegii rau intentionati le folosesc in scopuri personale. Totul se intampla cu girul unui sef care stie si tolereraza acest tip de comportament. Pana cand? Pana in momentul in care colegii abuzati se vor uni si vor demasca asemenea comportamente.