Mutarea agentilor la “sifoneala” detinutilor

Mutarea agentilor la “sifoneala” detinutilor

Mutarea agentilor de penitenciare de pe sectiile de detinere sau din alte spatii unde-si desfasoara activitatea detinutii este o realitatea cu care ne confruntam de ani de zile in sistemul penitenciar. Sefii creduli, al caror unvers este doar penitenciarul, apleaca urechea la “sifonelile” detinutilor si-i muta pe supraveghetori de pe sectiile “sifoanelor”.

De cele mai multe ori, detinutii “sifoneaza” supraveghetorii pe care-i considera inoportuni (cei care aplica legea, rigurosii etc). Detinutii se prezinta la seful credul si inventeaza o posibila “combinatie” a agentului cu alti detinuti (fie ca baga telefoane, fie ca ia tigari sau cafea de la detinuti, sau alte foloase necuvenite). Credulul sef, plin de emfaza ii raporteaza altui sef, la fel de credul ca el si, in final, supraveghetorul este mutat pe alta sectie, la plutonul escorte sau in postul de paza perimetru.

Niciun sef din asta credul nu face minime verificari, acordandu-i colegului supraveghetor prezumtia de nevinovatie, iar detinutului acordandu-i prezumtia de rea intentie. De cele mai multe ori acesti sefi creduli sunt cei care se trag cu detinutii de sireturi si le accepta glumele proaste doar ca sa fie “liniste” motivand subalternilor ca asa vrea Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP). FALS! ANP nu vrea acest tip de “liniste”. Sefii creduli si mici in gandire nu stiu ca in spatele oricarei linisti dubioase se ascunde furtuna care va face ravagii mai tarziu.

TRAGIC! Se poarta in unele unitati penitencioare ca anumiti colegi sa ia declaratii de la detinuti cu scopul de a face rau altor colegi. Se folosesc detinutii impotriva angajatilor. Evident declaratiile sunt mincinoase, iar colegii rau intentionati le folosesc in scopuri personale. Totul se intampla cu girul unui sef care stie si tolereraza acest tip de comportament. Pana cand? Pana in momentul in care colegii abuzati se vor uni si vor demasca asemenea comportamente.

Publicat de Cosmin Dorobantu

Sindicalist

5 gânduri despre „Mutarea agentilor la “sifoneala” detinutilor

 1. Trebuie respectata legea contra detinutilor iar sefi nu trebuie sa cada in capcana puscariasilor care sunt unsi cu toate alifiile si nu vor decat sa faca viata grea agentilor .ca sa le fie lor bine..in Penitenciar trebuie respectata .cu sfintenie legea si de o parte si de alta..fac o paranteza ca ce se intampla in Penitenciarele din Romania lasa de dorit

  Apreciază

 2. Daca fisă postului este universală,(cartea postului) cum sunt cele de la Poarta Alba, nu mai este nici o problema.Nici cand CEI ce fac cercetarea ,iau declaratii împotriva agentilor amenintand detinutii cu desplanificarea de la muncă si schimbarea regimului in unul mai sever daca nu scrie cum i se dictează! Domnul ce doar a fost avansat ofiter la educativ, si numit 6luni in paza, trebuie sa si arate abilitatile de anchetator. Nu v a călca nici o dată pe urmele lui fratesu

  Apreciază

 3. Siti pana cand se vor intampla aceste lucruri? Pana cand cei care sunt cinsitit si onesti vor merge frumusel la Parchet si vor face o plangere. Atunci o sa vedem ce vor face circarii astia care au aceste comportamente. Eu unul personal nu o sa fiu niciodata impotriva colegului meu care isi face meseria si isi vede de treaba lui, chiar daca in trecut m-am certat cu el sau nu avem o relatie prea buna din cauza faptului ca eu stiu… avem opinii diferite. Asa ceva nu se face! Si din nefericire exista astfel de situatii, in care unii sefi apleaca urechea la ceea ce spun detinutii. Absolut penibili…

  Apreciază

 4. Din serviciul regim penitenciar, supraveghere adică, e cam greu dacă nu imposibil sa ” muti” în serviciul siguranță. E vorba de disciplina privind statul de organizare și apoi fisa postului care e diferita intre cele 2 servicii. De pe un serviciu pe altul , fără o instruire prealabila anterioara și modificare fisa postului nu poți imputa, doamne ferește, nimic agentului în caz de ceva. Acești șefi risca pe pielea lor.

  Apreciază

  1. Exact. Aveți perfecta dreptate, doamna Podaru. Nu de putine ori am semnalat acest lucru conducerilor penitenciarelor în care se practica acest tratament.

   Apreciază

Comentariile sunt închise

Sindicatul Național SINPEN 2016 Constanța

Fiat justitia et pereat mundus

%d blogeri au apreciat: