Celebra Lege a salarizarii unitare, care anunta cresteri fabuloase in sectorul bugetar, pare a nu avantaja prea mult angajatii din penitenciare in comparatie cu colegii din celelalte sectoare de activitate. Legea este discriminatorie prin prisma faptului ca exista angajati care muncesc in aceleasi conditii, dar care sunt remunerati diferit.

Importanta sociala a muncii prestate a fiecarui angajat din cele 7 sectoare de activiate este cantarita diferit de initiatorul legii. S-a pus accent pe avantajarea celor doua sectoare: educatie si sanatate. Penitenciarele sunt codase in ceea ce priveste cresterile salariale.

Legea salarizarii unitare este un act inechitabil, din cauza faptului ca nu poate rezolva disfunctionalitatile din salarizarea angajatilor din penitenciare, deoarece cresterea salariului politistului de penitenciare depinde de sporuri. Sporurile sunt plafonate, conform legii la 30% din suma salariilor de baza. Legea nu este nici sustenabila, ceea ce va conduce la blocarea ei inainte de a produce efecte semnificative pentru angajatii din penitenciare.