Presedintele Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania (UNJR), Dana Girbovan, a scris o opinie pro UE, despre necesitatea mantinerii unei Europe unite. Punctul de vedere al judecatoarei m-a dus cu gandul la o paralela cu sistemul penitenciar si cu exigenta armonizarii relatiilor interpersonale din toate sectoarele unui penitenciar, care, in ultima vreme au devenit tot mai dezbinate.

Dezumanizarea practicata la nivel national (parlamentari si guvernanti promotori ai imoralitatii, ai depravarii limbajului; mass-media promotoare a inculturii si semipornografiei in show-rile televizate) si-a pus amprenta asupra tuturor sectoarelor din societatea romaneasca, de la educatia elementara a tanarului, pana la pensionarul trecut prin epoca socialista a lui Ceausescu.

Dana Girbovan vorbeste despre democratie, stat de drept, drepturi fundamentale ale omului, pe care le considera pietrele de baza ale edificiului european. Mai putem vorbi de edificiu european, la nivel de concept, cand societatea romaneasca promoveaza subcultura? Mai putem vorbi de valori fundamentale cand majoritatea romanilor cunosc bunastarea doar la televizor? Eh, NU.

Revenind la penitenciare… Cu totii cunoastem starea de fapt din penitenciarele romanesti: obtuzitatea si lipsa de asumare in luarea deciziilor din partea superiorilor, abuzul de functii impotriva angajatului si abuzul de drepturi, derobarea de principii. Toate acestea au condus la slabirea relatiilor interpersonale intre angajati, afectand calitatea muncii de penitenciare. In felul acesta au aparut notiuni ca: “cei de la paza”, “cei de la socio”, “cei de la medical”, “cei de la birouri”, care, involuntar si ireversibil, afecteaza identitatea noastra profesionala.