Sistemul penitenciar romanesc a intrat in ochii presei care a dezvaluit opiniei publice ca un grup de detinutii incarcerati in penitenciare desfasurau activitati infractionale denumite “Metoda accidentul”.

Infractorii incarcerati, cu ajutorul altor persoane din exteriorul penitenciarului apelau telefonic persoane de varste inaintate si, sub pretextul ca o ruda apropiata a acestora a suferit un accident rutier, solicitau diferite sume de bani pentru ca presupusa victima sa retraga plangerea. Astfel, victimele erau determinate sa le ofere diferite sume de bani sau bunuri de valoare, prejudiciul total creat prin savarsirea faptelor fiind estimat la 4.000 USD si 400 EURO.

Infractiunile coordonate de grupari infractionale din spatele gratiilor aduc prejudicii de imagine intregului sistem penitenciar, care se gaseste in imposibilitatea de a lua masurile necesare prevenirii unor astfel de fapte.

Sistemul de bruaj al telefoanelor mobile in penitenciare ar reprezenta o solutie, insa de ani de zile, proiectul zace din motive necunoscute, in sertarele Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP) sau Ministerului Justitiei (MJ). Justificari am primit in legatura cu stoparea demersurilor in ceea ce priveste sistemul de bruiaj din penitenciare, insa ne rezervam dreptul de a le considera neadecvate.