Potrivit proiectului de lege privind graţierea unor pedepse in forma amendata de senatorul Serban Nicolae, 2.765 de detinuti ar putea fi gratiati, se arata intr-un articol publicat de jurnal.ro. Consumul inutil de energie al lui Serban Nicolae n-ar rezolva problema supraaglomerarii din penitenciare, ci pur si simplu ar fi sursa pentru cateva revolte ale detinutilor. Asta se intampla de obicei, cand, in mass-media, se vehiculeaza ideea gratierii.

PSD n-a renuntat la proiectul gratierii detinutilor, chiar daca nu este solutia care ar elimina definitiv supraaglomerarea din penitenciare. In ciuda faptului ca s-a tot vehiculat in spatial public ca problema supraaglomerarii nu are ca principala solutie gratierea, ci constructia de noi spatii de detinere, PSD inca isi concentreaza dubios atentia asupra acestei solutii de moment si total ineficiente.

Imbunatatirea conditiile de detentie care sunt in stransa corelare cu conditiile de munca nu par a prefigura o solutie pentru guvernanti, pentru ca interesul real nu este decongestionarea penitenciarelor, ci altul, mai bulevardier, de care insusi inutilul Iordache ar fi uimit.