Sindicatul National al Politistilor si Personalului Contractual – SNPPC – din Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) face propuneri pe proiectul Legii privind salarizarea personalului platit din fonduri publice. Propunerile SNPPC ar putea fi preluate si de sindicatele din penitenciare.

Una dintre propunerile SNPPC este eliminarea limitarii de 30% a sporurilor, compensatiilor, adaosurilor, primelor, premiilor si indemnizatiilor si a altor drepturi ale politistilor.

Aceasta limitare de 30% ar face aproape imposibila acordarea oricarui element de salarizare din categoria sporurilor, compensatiilor, primelor si indemnizatiilor pentru executarea activitatilor si misiunilor specifice, deosebite, in domeniul de activitate, acordate prin raportare la:

  1. natura si complexitatea activitatilor desfasurate (munca in ture/schimburi, munca de noapte etc),
  2. la conditiile de munca si timpul efectiv lucrat,
  3. la expunerea la risc, pericol si efort prelungit.

O alta propunere a SNPPC se refera la punerea la dispozitie, potrivit legii, ca urmare a punerii in miscare a actiunii penale, ca efect al trimiterii in judecata unei instante penale, in stare de libertate, precum si cel eliberat pe cautiune, după caz. SNPPC propune reglementarea unui tratament identic politistilor si a functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare cu cel al personalului militar pus la dispozitie.

In opinia mea, propunerile (AICI) SNPPC sunt pertinente si duc la eliminearea unor interpretari arbitrare si in detrimentul angajatilor ale prevederilor Legii salarizarii unitare.