Nemultumiri fata de Legea salarizarii unitare

Nemultumiri fata de Legea salarizarii unitare

Sindicalistii din administratia publica se declara nemultumiti de proiectul Legii salarizarii unitare. Nici angajatii din penitenciare nu sunt prea increzatori in acest proiect de act normativ, deoarece se declara discriminati in raport cu celelalte categorii de bugetari.

In opinia mea, Legea salarizarii unitare, care a fost elaborata cu eludarea principiului transparentei, produce o discriminare intre categoriile de bugetari. Principiul importantei sociale a muncii a fost invocat de catre guvernanti pentru a justifica diferentele uriase intre anumite categorii de bugetari. Penitenciarele unde s-or afla pe scara importantei sociale a muncii?

Legiuitorii incalca si principiul „la munca egala, salariu egal”, ca expresie a principiului egalitatii de tratament si interzicerii discriminarii. Daca felul muncii este acelasi, cerintele si conditiile de munca sunt aceleasi (munca in zile libere legale), atunci nu se justifica o diferenta de salarizare, creandu-se in acest fel o discriminare. Exista categorii de bugetari pentru care munca suplimentara este platita cu un spor de 100%, fata de angajatii din penitenciare pentru care aceasta este platita cu un spor de 75%.

Momentan, nicio organizatie sindicala n-a vazut proiectul Legii salarizarii unitare in forma ei integrala, iar secretomania din jurul ei naste suspiciuni.

 

Publicat de Cosmin Dorobantu

Sindicalist

4 gânduri despre „Nemultumiri fata de Legea salarizarii unitare

 1. In urma cu cateva secunde a fost publicat proiectul oficial, asumat de coalitia PSD-ALDE, al legii unice de salarizare. Interesant este, insa, articolul 41, referitor la…pensiile fpss. Atentie! „Art. 4
  41

  Pensiile de serviciu
  Până la aplicarea integrală a prevederilor prezentei legi, se suspendă temporar actualizarea în funcție de majorarea salariilor a pensiilor de serviciu ale funcționarilor publici parlamentari reglementată de alin. (5) al art. 731 din Legea nr. 215/2015, ale membrilor Corpului diplomatic şi consular al României reglementată de alin. (5) al art. 6 din Legea nr. 216/2015, ale judecătorilor şi procurorilor reglementată de alin. (5) al art. 85 din Legea nr. 303/2004, ale militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare reglementată de art. 60 alin. (1) din Legea nr. 223/2015, precum şi actualizarea indemnizaţiei pentru limită de vârstă de care beneficiază deputaţii şi senatorii, prevăzută la art. 49 alin. (6) din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, republicată.

  Apreciază

  1. Scuze, adica „pana la aplicarea integrala a prevederilor prezentei legi” inseamna, am uitat sa va spunem, anul …2022. Sanatate si la multi ani! Inca o promisiune. Asa cum va anuntam, dupa Pasti se va lansa in dezbatere si modificarea legii pensiilor.

   Apreciază

 2. .. intr adevar sindicatele nu au citit legea, am aflat si noi de la alti lideri ai unor federatii si confederatii care au confirmat
  ca e la secret si nu e de gasit…nu e o noutate. Ai nostri lideri dupa tona de cifre, legi , calcule de neinteles pentru omul de rand ,aruncate in mediul on line se pare ca n-au vazut legea ..dar se dau de parca au vazut-o… parca n-au vazut-o. Asta nu e grav pentru ca ne am obisnuit cu asta si stim sa ocolim capcanele … si intelegem si noi ca e rusinica sa incepi sa spui adevarul acum…e fix ca in gluma cu Petrica si lupul.
  Foarte grav e faptul ca, dupa cele citite in presa si dupa declaratiile din mass media a doamnei olguta rezulta ca nici dumneaei n-a citit legea desi credem ca a vazut-o.

  Apreciază

Comentariile sunt închise

Sindicatul Național SINPEN 2016 Constanța

Fiat justitia et pereat mundus

%d blogeri au apreciat: