Sindicalistii din administratia publica se declara nemultumiti de proiectul Legii salarizarii unitare. Nici angajatii din penitenciare nu sunt prea increzatori in acest proiect de act normativ, deoarece se declara discriminati in raport cu celelalte categorii de bugetari.

In opinia mea, Legea salarizarii unitare, care a fost elaborata cu eludarea principiului transparentei, produce o discriminare intre categoriile de bugetari. Principiul importantei sociale a muncii a fost invocat de catre guvernanti pentru a justifica diferentele uriase intre anumite categorii de bugetari. Penitenciarele unde s-or afla pe scara importantei sociale a muncii?

Legiuitorii incalca si principiul “la munca egala, salariu egal”, ca expresie a principiului egalitatii de tratament si interzicerii discriminarii. Daca felul muncii este acelasi, cerintele si conditiile de munca sunt aceleasi (munca in zile libere legale), atunci nu se justifica o diferenta de salarizare, creandu-se in acest fel o discriminare. Exista categorii de bugetari pentru care munca suplimentara este platita cu un spor de 100%, fata de angajatii din penitenciare pentru care aceasta este platita cu un spor de 75%.

Momentan, nicio organizatie sindicala n-a vazut proiectul Legii salarizarii unitare in forma ei integrala, iar secretomania din jurul ei naste suspiciuni.