Rezumat discutii sindicate – directori generali – directori de peniteciare

Rezumat discutii sindicate – directori generali – directori de peniteciare

In data de 23.03.2017, in intervalul orar 14:00 – 17:00, a avut loc la sediul Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP) o intalnire intre sindicate, directorii generali ai ANP si directorii de unitati penitenciare. La intalnire au participat domul Gheorghe IFTINCA – director DMRU, doamna Claudia Ionica ZMEU – director DEA, domnul Dan MICLESCU – sef serviciu DCEAN, in calitate de specialisti ANP.

In  cadrul sedintei s-au discutat urmatoarele problemele:

 1. SALARIZARE: Sindicatele au solicitat majorarea salariului in conformitate cu prevederile HG nr. 1/2017, mai precis fara includerea sumelor compensatorii in salariul functiei de baza. Opinia doamnei Claudia Ionica ZMEU, directorul DEA-ANP, este ca ANP a procedat corect si legal, subliniind faptul ca si MAI procedeaza in acest fel, existand chiar si o adresa MAI asemenatoare cu cea a ANP. Organizatiile sindicale au solicitat sa li se comunice prin adresa scrisa care este temeiul legal al introducerii sumelor compensatorii in SFB si sa li se inainteze Adresa MAI pusa in discutie. Organizatiile sindicale au solicitat conducerii ANP sa nu se mai multumeasca cu punctele de vedere ale ministerelor date altor structuri din sectorul de aparare, ordine publica si securitate nationala si sa solicitam noi (n.r. sistemul penitenciar) puncte de vedere care sa se refere strict la salarizarea sistemului penitenciar. Domnul director general Marius VULPE a dispus rezolvarea solicitarilor organizatiilor sindicale.
 2. STATUTUL POLITISTULUI DE PENITENCARE: Organizatiile sindicale au solicitat informatii cu privire la stadiul in care se afla la momentul actual Statutul politistului de penitenciare. Domnul Dan MICLESCU a facut cateva precizari cu privire la Statut, subliniind ca exista doua forme ale proiectului (una propusa de MJ si se afla in dezbatere publica, si o alta forma la ANP, unde s-a discutat Statutul in integralitatea lui). A fost solicitata constituirea unei comisii mixte (sindicate-ANP-MJ) care sa elaboreze forma finala a Statului politistului de penitenciare. Domnul Dan MICLESCU apreciaza ca ar mai fi necesare 2 saptamani pentru finalizarea Statului si trimiterea acestuia la MJ. S-a adus in dicutie ca lipsa de personal si volumul mare de munca ii determina pe membrii grupurilor de lucru  din ANP pentru elaborarea/modificarea actelor normative cu incidenta in sistemul penitenciar sa se intalneasca mai rar. Organizatiile sindicale au indicat ANP-ului sa solicite unitatilor penitenciare sa trimita angajati care au capatitatea si disponibilitatea de a lucra in grupurile din ANP.
 3. CONCURSURI/MUTARI/SCHIMBARI DIN FUNCTIE: Conducerea ANP a precizat ca la momentul actual se deruleaza procedura de ocupare a posturilor vacante din sistemul penitenciar. Domnul Catalin STROE – DGA – a subliniat ca de la inceputul anului si pana in prezent au fost testati psihologic aproximativ 3000 de candidati deoarece s-au creat 6 centre de testare psihologica. Organizatiile sindicale au ridicat problema ocuparii posturilor unice din sistem, cu precadere in sectorul medical. Domnul Gheorghe IFTINCA a atras atentia directorilor de unitati sa-si evalueze corect posturile care trebuie scoase la concurs, subliniind ca exista o diferenta intre postutile vacante si cele scoase la concurs. Una dintre cauzele care ar duce la aparitia acestui fenomen este ca unele posturi sunt prinse in procedurile de schimbare/mutare din functie. Organizatiile sindicale au solicitat o planificare din partea ANP care sa prevada clar derularea unitara a procedurilor de concurs/schimbare/mutare din functie. Sindicatele au solicitat ca, inainte de inceperea procedurii de ocupare prin concurs a posturilor din unitatile penitenciare cu coeficienti mari, sa se deruleze procedurile de schimbare/mutare pentru a da posibilitatea angajatilor de a ocupa respectivele posturi (avansarea in cariera).
 4. STATELE DE ORGANIZARE: Organizatiile sindicale au ridicat problema lipsei de personal si ca in anumite penitenciare statele de organizare sunt subdimensionate. O alta problema a fost echivalarea coefecientilor functiilor, astfel incat sa nu existe diferente de coeficienti intre functiile cu aceleasi atributii de serviciu.
 5. PLATA ORELOR SUPLIMENTARE: Sindicatele au solicitate plata orelor suplimentare. Doamna Claudia Ionica ZMEU, directorul DEA-ANP, a explicat ca este imposibil sa se plateasca momentan, deoarece legislatia interzice acest lucru.
 6. ECHIPAMENT: Organizatiile sindicale au semnalat proasta calitate a echipamentului si au solicitat marirea componentei, precum si cresterea calitatii acestuia. Conducerea ANP a dispus domnului director al BAGR, Catalin LUNCASU, sa completeze fisa tehnica, astfel incat aceasta sa fie mai detaliata pentru a cuprinde toate specificatiile produsului, iar la livrarea produsului, acesta sa fie verificat in asa fel incat articolele sa corespunda intocmai caietului de sarcini.
 7. CONDITII DE MUNCA: Organizatiile sindicale au solicitat conducerii ANP elaborarea unui act normativ in care sa se stipuleze conditii minime de munca pentru angajati. Domnul Gheorghe IFTINCA, directorul DMRU-ANP, afirma ca exista cuprins in Strategia de dezvoltare a sistemului penitenciar un plan in aceasta directie.

Prima intalnirea de acest gen dintre reprezentantii salariatilor si administratie poate fi descrisa ca productiva pentru ambii parteneri de dialog social, ceea ce a dus la concluzia ca acest demers trebuie repetat cel putin semestrial.

Publicat de Cosmin Dorobantu

Sindicalist

5 gânduri despre „Rezumat discutii sindicate – directori generali – directori de peniteciare

 1. De ani de zile dialogul este un esec. Dezamagitor este ca nu constientizam ca suntem purtati prin targ ca maimutele. Atentie mare la odiosul personaj „D.G.” Vulpe M., care-i intruchiparea lui Alexandru Lapusneanul !! Vulpe este un model de domnitor despot, crud si tiran.

  Apreciază

 2. Bună seara!

  Întâlnirea convocată de Directorul General al A.N.P. a fost constructivă și benefică.

  A fost prima întâlnire de acest gen, care nu putea aduce rezultate directe, pe loc.

  Să sperăm că Directorul General al A.N.P. va duce la îndeplinire în cel mai scurt timp lucrurile pe care le-a afirmat și promis cu această ocazie.

  Apreciază

 3. Povesti si povestiri. Suna bine insiruirea problemelor abordate, dar majoritatea au traditie de a fi ridicate. Trebuie solutii si actiuni nu POVESTI DESPRE INTALNIRI. Cred ca ne aflam intr-un moment in care se dorea o gura de oxigen si nicidecum rezolvarea problemelor pe care conducerea ANP nu cred ca nu le cunoastea. Care este motivul pentru care SNLP a ,,boicotat,, pauza nimeni nimic. E bine e rau, erau stiute sau da bine la membrii. Cum sa rezolvi probleme prin boicot adica prin a evita intalniri. O explicatie este ca SNLP a discutat ce era de stabilit cu conducerea ANP, 50% e acordat. Per ansamblu stilul LOR pare mai prolific. D-l DGA Stroie a ,,subliniat,, haideti sa fim seriosi, omul e ca apa sfintita, sa ne uitam ce competente are delegate si ne dau seama care e rolul in organizatie. Trebuie sa ne decidem ce identitate avem si ce pasi urmam. Vrem politisti de penitenciare vrem in familia justitiei vrem civili vrem sa ne frece functionarii publici simpli. Trebuie sa ne hataram altfel ramanem gardieni.

  Apreciază

Comentariile sunt închise

Sindicatul Național SINPEN 2016 Constanța

Fiat justitia et pereat mundus

%d blogeri au apreciat: