Surescitarea angajatilor din penitenciare cauzata de neaplicarea prevederilor HG nr. 1/2017 in ceea ce-i priveste s-a materializat intr-un “protest negru”. In opinia mea, “un protest negru” este acela in care angajatii se infurie, se imbarbateaza reciproc, se mobilizeaza, dar in final se retrag in cotidianul muncii de penitenciare, cu speranta ca vor prinde ciolan de 50% (majorare salariala).

Ce inseamna asta?

Am demonstrat in ultimele doua saptamani ca orice s-ar intampla cu noi, nu ne pasa. Acceptam inclusiv linsare salariala. Angajatul din penitenciare este un rob prea bun pentru a iesi in strada si a protesta pentru viitorul si bunastarea lui. Putem fi calcati in picioare, umiliti, batjocoriti, putem accepta sa ni se bage mana in buzunar, putem orice. Putem munci cat pentru doi sau trei angajati, putem munci in conditii improprii, putem munci sute de ore suplimentare, dar nu putem fi demni.

Efervescenta protestelor angajatilor din penitenciare este admirabila, e sublima, putem zice, dar lipseste cu desavarsire.

Acceptam sa fim mintiti de ANP ca in salariul functiei de baza (SFB) trebuie incluse sumele compensatorii, astfel incat acesta sa atinga valoarea de 1.450 lei. Politistilor nu li s-a intamplat acest lucru. Politistii care, la 1 februarie 2017 nu aveau salariul functiei de baza (SFB) in valoare de 1.450 lei, au beneficiat de o majorare, astfel incat SFB sa atinga valoarea de 1.450 lei. Acest lucru se poate vedea in imaginea reprezentativa a articolului.