De aproximativ o luna de zile in penitenciare, pe toate sectiilor de detinere, in spatele dubelor care transporta detinuti la instante de judecata, la organele judiciare si la unitatile spitalicesti, in birourile arhipline in care birocratia domneste ca la ea acasa, fiecare angajat pune aceeasi intrebare: “Ne maresc si noua astia salariile?”

Intrebarea angajatilor este pe atat de nevinovata, pe cat este de emfatic raspunsul ANP-ului la aceasta problema de actualitate. Raspunsul ANP vizavi de cresterile salariale ale angajatilor din penitenciare este evaziv si lipsit de asumare pentru ca:

  1. Angajatii din penitenciare iarta si uita ca lucreaza in conditii de munca precare si insalubre.
  2. Angajatii din penitenciare iarta si uita ca lipsa de personal a determinat peste 1000.000 de ore suplimentare.
  3. Angajatii din penitenciare iarta si uita lipsa dotarilor minime si mijloacelor de alarmare in caz de pericol.
  4. Angajatii din penitenciare iarta si uita ca Statutul al politistului de penitenciare este blocat in sertarele ANP si MJ.
  5. Angajatii din penitenciare iarta si uita calitatea proasta a echipamentului de serviciu si ca nu au de unde achizitiona elemente de echipament in cazul deteriorarii celui existent.
  6. Angajatii din penitenciare iarta cand sunt tratati nedeontologic de catre superiori si uita ca sunt oameni si trebuie respectati.

Pentru ca iarta si uita, angajatii din penitenciare nu iau in calcul efectele negative ale ignorantei lor: stres, probleme cardiovasculare, boli cronice, depresie. Toate aceste consecinte negative afecteaza atat viata privata a angajatlor, cat si viata lor profesionala: de la violenta conjugala, divorturi, pana la sanctiuni disciplinare.