Ministrii justitiei descopera ca exista problema, se ingrijoreaza si se cara. Mai apare cate-o declaratie publica si cate-o promisiune, dupa care liniste. Intre timp insa problemele se acumuleaza, iar oamenii nu mai au rabdare. D-aia am mai vazut si-o sa mai vedem proteste ale personalului de probatiune. Si, n-o sa fie singurii dupa cum se-arata.

Peste 100 de consilieri de probatiune din cadrul Sindicatului National al Consilierilor din Serviciile de Probatiune (SNCSP) au organizat, luni, un mars de protest in Capitala si au pichetat sediile Ministerului Justitiei si Guvernului, acuzand discriminari salariale in raport cu celelalte sectoare din Justitie.

“Cei 358 de consilieri de probatiune din intreaga tara, care se ocupa in prezent de reintegrarea sociala a peste 70.773 de persoane condamnate penal, solicita atat Ministerului Justitiei (MJ) cat si Guvernului sa recunoasca valoarea sociala a muncii lor si contributia pe care o au la binele public, prin repozitionarea profesiei de consilier de probatiune in grila de salarizarea a MJ, in acord cu atributiile sporite pe care acestia le indeplinesc ca urmare a intrarii in vigoare, in 2014, a noului Cod Penal”, se arata intr-un comunicat publicat pe site-ul Blocului National Sindical (BNS).

Potrivit BNS, la jumatatea lunii februarie, 18 servicii de probatiune din tara au intrerupt activitatea in semn de protest fata de discriminarile salariale, comparativ cu celelalte categorii din sectorul justitiei.

“Reamintim ca, incepand de la jumatatea lunii februarie, 18 servicii de probatiune din tara au intrerupt activitatea in semn de protest fata de discriminarile salariale la care sunt supusi in raport cu celelalte categorii profesionale din familia ocupationala ‘Justitie’, contrar principiului egalitatii in fata legii consfintit de Constitutie. Totodata, consilierii de probatiune doresc rezolvarea numeroaselor probleme reclamate in ultimii ani si ramase in continuare fara solutie, de la lipsa sediilor si a conditiilor corespunzatoare de munca pana la necesitatea adoptarii Proiectului de Lege privind statutul consilierilor de probatiune, in forma propusa de Sindicatul National al Consilierilor din Serviciile de Probatiune (SNCSP)”, se arata in comunicatul citat.

Potrivit acestora, pana in momentul actual Directia Nationala de Probatiune si Ministerul Justitiei nu au emis niciun punct de vedere oficial care sa contina propuneri de rezolvare.

“Pana in prezent, Directia Nationala de Probatiune si Ministerul Justitiei nu au emis niciun punct de vedere oficial care sa contina propuneri de rezolvare a discriminarilor salariale si a conditiilor de munca necorespunzatoare la care sunt supusi angajatii din sistemul de probatiune, semnalate prin numeroasele informari si memorii transmise catre minister. In loc sa adopte o pozitie clara in acest sens, reprezentantii Ministerului Justitiei au lansat abia pe data de 9 martie 2017, la saptamani bune dupa declansarea protestelor, o chemare la dezbateri, invitand doi reprezentanti ai SNCSP la o discutie care va avea loc miercuri, 15 martie”, se mai arata in document.

Consilierii de probatiune solicita, de asemenea, asigurarea unor sedii care sa permita derularea activitatii in bune conditii si care sa nu constituie un pericol atat pentru viata lor, cat si a beneficiarilor, in conditiile in care actualul sediu al Serviciului de Probatiune Bucuresti este adapostit de o cladire cu risc seismic gradul I

Sursa: Agerpres, 13.03.2017