Concediile si invoirile angajatilor din penitenciare se modifica

In vederea armonizarii legislatiei care reglementeaza modalitatea de acordare a concediului de odihna si invoirilor cuvenite angajatilor din penitenciare, Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP) pune pe lista prioritatilor modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 1946/2004 privind conditiile în baza carora functionarul public cu statut special din sistemul administratiei penitenciare are dreptul la concedii de odihna, concedii de studii, învoiri platite si concedii fara plata, bilete de odihna, tratament si recuperare.

O problema pe care ar trebui sa o dezbata ANP ar fi situatia BILETULUI DE VOIE. Institutia “biletului de voie” care acorda o invoire de pana la 4 ore pentru o problema inopinata a angajatului este intalnita in penitenciare si, la momentul actual, cu greu ii putem gasi un temei legal. HG nr. 1946/2004 nu stabileste care este durata minima a unei invoiri platite, pe cand durata maxima este expres prevazuta in art. 20 al acestui act normativ.

Exista directori de unitati penitenciare, mai flexibili, care isi asuma invoirea cu bilet de voie a unui angajat, la fel cum exista directori rigurosi si opaci care nu-si asuma acest lucru pentru ca n-au descoperit inca actul normativ care reglementeaza acest tip de invoire platita.

Avand in vedere ca HG nr. 1946/2004 este in procesul de modificare si completare, Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP) ar trebui sa stipuleze clar ca cele 5 zile calendaristice de invoiri platite pot fi fractionate si in ore, astfel incat, in situatii temeinic justificate angajatii sa poata beneficia de acest drept in mod echitabil. Proiectul AICI.

Exemplu: Situatie ipotetica in care un angajat nu ar putea uza de “bilet de voie”. Un angajat X lucreaza in program normal de 8 ore (08:00 – 16:00) afla la ora 12:00 ca are o problema urgenta de rezolvat care necesita absenta acestuia de la serviciu. Angajatul X nu mai are zile de concediu de odihna. Angajatul X solicita invoire pentru ziua respectiva, cu toate ca el a lucrat 4 ore. Cum rezolvam situatia? (pontare, ore suplimentare etc)

Anunțuri

4 comentarii

  1. Rezolvare : Trebuie obligatoriu sa stabilim mai intai valoarea „de piață ” variabilei X….Solutiile sunt multiple ….. si sunt numai .. f(X)….

  2. Problema în penitenciar e lipsa de personal,văd ca altele sunt prioritățile dar nu se ocupă nimeni de această problemă.Chiar asta să fi fost cea mai mare problemă,biletul de voie!

    1. Problemele legate de lipsa de personal e ca si rezolvata… de asta se ocupa sindicatele …. cu reusita sigura.Toata lumea e interesata de noi angajari! Dar la sindicate e o chestiune prioritara pentru ca tine de organizarea lor interna strans legata de deficitul pe executia bugetara….aparut dupa pensionari masive si .. a cam inceput sa se vada gaura….nasol! ! Se cere o corectie bugetara rapida aplicand principiul lui Scarlii..: recrutarile sa se execute de la inscrierea candidatilor ca doar nu conteaza daca oamenii nu vor deveni salariatii nostri …important este ca acolo exista cineva destoinic pe lumea asta care le apara drepturile si interesele……contra-cost…

    2. Stimate coleg (Agent) daca nu ai trecut prin asemenea situatie nu intelegi sentimentul !! Nu ai inteles ca angajatorul intentionat nu are o strategie cu privire la lipsa personalului. Nu-i problema salariatilor, e problema managerului ….. a celui care reprezinta patronatul. Situatia mentionata de tine s-ar fi rezolvata simplu daca personalul ar avea cunoastina despre legislatia din domeniu. In momentul in care ACEPTI sa executi misiuni ce incalca prevederile Regulamentul privind siguranta locurilor de detinere din ANP. arata clar ca preferi sa ai statut de OBEDIENT, fr…r, vasal, …. !! Sunt prevederi legale care ne ajuta in acest sPens. Dle. Agent simplu ar fi sa invoci si sa actionezi conform prevederilor Art.4, alin.3 din Legea 293/2004 !! :):):)

      Acordarea invoirilor conform prevederilor HG nr. 1946/2004 este o problema reala deoarece unii directori nu o respecta, fapt pentru care ABUZIV isi permit ilegal sa stabilesca conditii noi pt. acordarea invoirii. Se observa ca „Dl” Vulpe nu avea interes sa armonizarea legislatiei care reglementeaza modalitatea de acordare a concediului de odihna si a invoirilor cuvenite angajatilor din penitenciare din Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP), „dl” Vulpe a actionat candva ca un OTOMAN iar acum „baiatul” are probleme grave !!!

Comentariile sunt închise.