In vederea armonizarii legislatiei care reglementeaza modalitatea de acordare a concediului de odihna si invoirilor cuvenite angajatilor din penitenciare, Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP) pune pe lista prioritatilor modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 1946/2004 privind conditiile în baza carora functionarul public cu statut special din sistemul administratiei penitenciare are dreptul la concedii de odihna, concedii de studii, învoiri platite si concedii fara plata, bilete de odihna, tratament si recuperare.

O problema pe care ar trebui sa o dezbata ANP ar fi situatia BILETULUI DE VOIE. Institutia “biletului de voie” care acorda o invoire de pana la 4 ore pentru o problema inopinata a angajatului este intalnita in penitenciare si, la momentul actual, cu greu ii putem gasi un temei legal. HG nr. 1946/2004 nu stabileste care este durata minima a unei invoiri platite, pe cand durata maxima este expres prevazuta in art. 20 al acestui act normativ.

Exista directori de unitati penitenciare, mai flexibili, care isi asuma invoirea cu bilet de voie a unui angajat, la fel cum exista directori rigurosi si opaci care nu-si asuma acest lucru pentru ca n-au descoperit inca actul normativ care reglementeaza acest tip de invoire platita.

Avand in vedere ca HG nr. 1946/2004 este in procesul de modificare si completare, Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP) ar trebui sa stipuleze clar ca cele 5 zile calendaristice de invoiri platite pot fi fractionate si in ore, astfel incat, in situatii temeinic justificate angajatii sa poata beneficia de acest drept in mod echitabil. Proiectul AICI.

Exemplu: Situatie ipotetica in care un angajat nu ar putea uza de “bilet de voie”. Un angajat X lucreaza in program normal de 8 ore (08:00 – 16:00) afla la ora 12:00 ca are o problema urgenta de rezolvat care necesita absenta acestuia de la serviciu. Angajatul X nu mai are zile de concediu de odihna. Angajatul X solicita invoire pentru ziua respectiva, cu toate ca el a lucrat 4 ore. Cum rezolvam situatia? (pontare, ore suplimentare etc)