Dana Garbovan, presedintele Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania (UNJR), sustine ca modelul nostru de stat si de justitie ar trebui sa fie unul democratic, desprins cu totul de sistemul impus in Romania de sovietici. Doamna judecator aduce in discutie patru subiecte curente din justitie: de la protocoalele secrete SRI – Parchet, separatia puterilor, raspunderea magistratilor, pana la problemele din penitenciare.

  1. Protocoalele secrete SRI – Parchet

Doamna judecator Dana Garbovan declara ca protocoale secrete intre Ministerul Public si Serviciul Roman de Informatii (SRI), in baza carora s-au format echipe mixte operative procurori – ofiteri SRI, protocoale care au la baza decizii ale CSAT care sunt tot secrete, incalca regulile statului de drept si indeparteaza Romania de valorile democratice europene. Aceste protocoale secrete au permis SRI-ului sa fie implicat in urmarirea penala, chiar daca legea de organizare a SRI interzice acestui serviciu sa faca acte de urmarire penala.

  1. Conflictul juridic DNA-Guvern

Situatia generata de actiunea DNA de a controla Guvernul cu privire la elaborarea si adoptarea actelor normative este grava si necesita o analiza serioasa la nivel de sistem, pentru a vedea care au fost cauzele ce au permis un astfel de derapaj. “Puterea judecatoreasca nu trebuie sa incurajeze niciodata neascultarea si lipsa de respect fata de puterea executiva si cea legislativa. Important va fi sa se invete din aceasta greseala pentru a fi evitata pe viitor.” a declarat Dana Garbovan.

  1. Raspunderea magistratilor

Deja exista legi care permit tragerea la raspundere a magistratilor din punct de vedere penal, material si disciplinar. Art. 99 din Legea 303/2004 prevede 21 de abateri disciplinare, intre care si exercitarea functiei cu rea credinta si grava neglijenta.

  1. Legea gratierii in problema supraaglomerarii din penitenciare

Este important ca populatia sa inteleaga ca problema din penitenciare este una cat se poate de serioasa si necesita solutii rapide, chiar daca eficiente doar pe termen scurt, dublate de un program cu solutii pe termen mediu si lung (va trebui conceputa o strategie pentru imbunatatirea conditiilor in penitenciare, astfel incat acestea sa fie la standardele cerute de un stat democratic).

Un proiect de gratiere ar oferi o solutie pe termen scurt pentru decongestionarea rapida, chiar si partiala, a penitenciarelor. Cred ca masura va fi acceptata la nivelul societatii daca legiuitorul va pastra conditia recuperarii prejudiciului si va exclude de la gratiere infractiunile ce prezinta un grad ridicat de pericol public. Aceasta lege este in dezbatere publica si ar fi binevenit pentru toate persoanele interesate sa trimita puncte de vedere Parlamentului. In fond, acela e spatiul democratic unde astfel de discutii trebuie sa aiba loc.