In mediul online, atata pe reteaua de socializare Facebook, cat si pe site-urile diverselor organizatii sindicale ale colegilor de breasla de la Politie, circula zvonul ca angajatii ar fi inselati la calcularea salariului de baza. Angajatii din penitenciare au inceput sa ridice semne de intrebare: “Daca este adevarat si am fost inselati, ce facem?”. In zilele care urmeaza ne documentam si venim cu o explicatie care sa linisteasca membrii de sindicat, deoarece noi nu promovam dezinfirmarea si manipularea.

Hotararea de Guvern nr. 1/2017 stabileste ca incepand cu data de 1 februarie 2017, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, sumă stabilita in bani care nu include sporuri si alte adaosuri, se stabileste la 1.450 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 166,00 ore,in medie, pe luna, in anul 2017. In sistemul penitenciar, polemica apare in momentul stabilirii referintei ca salariu de baza. Exista doua tipuri de voci: 1. Vocile care interpreteaza ca salariul de baza este salariul corespunzator functiei, si 2. Vocile care interpreteaza ca salariul de baza este salariul de baza (salariul functiei de baza).

Opinia specialistilor in domeniul salarizarii din sistemul penitenciar au explicat ca o interpretare a majorarii salariul corespunzator functiei la 1.450 lei ar genera anomalii in salarizarea angajatilor: un agent de penitenciare ar avea salariul mai mare decat un subcomisar de penitenciare.

In ciuda faptului ca Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP) a trimis prin Adresa nr. 20113/DMRU/03.02.2017 lamuriri cu privire la aplicarea si respectarea prevederilor HG nr. 1/2017,  exista unitati penitenciare in care salariul functiei de baza al unor angajati este mai mic de 1.450 lei, situatie pe care o putem dovedi cu probe, deoarece organizatia noastra sindicala a primit cateva sesizari cu privire la acest aspect. Prin urmare, avem rugamintea ca factorul decizional din ANP sa puna in aplicare masurile stabilite prin HG nr. 1/2017.

Dumneavoastra, ce parere aveti?