Suntem sau nu inselati la salariu?

Suntem sau nu inselati la salariu?

In mediul online, atata pe reteaua de socializare Facebook, cat si pe site-urile diverselor organizatii sindicale ale colegilor de breasla de la Politie, circula zvonul ca angajatii ar fi inselati la calcularea salariului de baza. Angajatii din penitenciare au inceput sa ridice semne de intrebare: “Daca este adevarat si am fost inselati, ce facem?”. In zilele care urmeaza ne documentam si venim cu o explicatie care sa linisteasca membrii de sindicat, deoarece noi nu promovam dezinfirmarea si manipularea.

Hotararea de Guvern nr. 1/2017 stabileste ca incepand cu data de 1 februarie 2017, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, sumă stabilita in bani care nu include sporuri si alte adaosuri, se stabileste la 1.450 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 166,00 ore,in medie, pe luna, in anul 2017. In sistemul penitenciar, polemica apare in momentul stabilirii referintei ca salariu de baza. Exista doua tipuri de voci: 1. Vocile care interpreteaza ca salariul de baza este salariul corespunzator functiei, si 2. Vocile care interpreteaza ca salariul de baza este salariul de baza (salariul functiei de baza).

Opinia specialistilor in domeniul salarizarii din sistemul penitenciar au explicat ca o interpretare a majorarii salariul corespunzator functiei la 1.450 lei ar genera anomalii in salarizarea angajatilor: un agent de penitenciare ar avea salariul mai mare decat un subcomisar de penitenciare.

In ciuda faptului ca Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP) a trimis prin Adresa nr. 20113/DMRU/03.02.2017 lamuriri cu privire la aplicarea si respectarea prevederilor HG nr. 1/2017,  exista unitati penitenciare in care salariul functiei de baza al unor angajati este mai mic de 1.450 lei, situatie pe care o putem dovedi cu probe, deoarece organizatia noastra sindicala a primit cateva sesizari cu privire la acest aspect. Prin urmare, avem rugamintea ca factorul decizional din ANP sa puna in aplicare masurile stabilite prin HG nr. 1/2017.

Dumneavoastra, ce parere aveti?

9 thoughts on “Suntem sau nu inselati la salariu?”

 1. Stimati colegi, ne place sa alergam dupa CIUPELI ca sa nu folosesc un termen mai neavenit, am devenit niste milogi care vor si aia si aia in loc sa vedem luptam pentru aplicarea legii unice a salarizarii. Este singura solutie la rezolvarea problemelor inclusiv discutia cu salariul minim brut de adineauri. Ne luptam dupa spor de studii superioare pentru agenti desi corpul profesional este format din personal cu studii medii, dam spor de doctorat (la ce foloseste sistemulul nu stie nimeni) doar asa sa umplem unele buzunare desi acest spor nu se regaseste in Legea 284/2010 a salarizarii. Avem prevederi incidente care sunt caduce, abrogate implicit si le aplicam (OMJ 399/2009) s.a. Iesim in strada pentru 10% din 20% restul la anul, vrem 50% spor de incordare in loc de 30% spor de pericol DGP si o sa o tinem langa. Haideti sa ne concentram lupta sindicala pe aplicarea legii si sa ne hotaram daca nu vrem zona OPSNAJ atuci haideti in familia ocupationala justitie. Motive ar fi: da bine si la CEDO, CPT ONU etc, salarial nu ne mai amestecam cu politistii sau alti functionari, iar banesc/pecuniar va asigur ca nu vom mai avea motive de nemultumire (face-ti o simulare). Oradea has spoken.

  Like

 2. În urma cu câteva săptămâni v-am am adresat niste intrebari cu privire la articolul care l-ați postat azi. Atunci, cand v-am prezentat opinia mea bazându-ma pe faptul ca am studiat legile cu referire la salariile fpss,mi-ați răspuns foarte răspicat ca știți fbn legea și ca ma înșel eu? Ce sa înțeleg, ca v-ati înșelat?!?

  Like

 3. La spitalul rahova salariile sunt făcute după cum a vrut odiosul Mircea … cine ne poate ajuta cu verificarea informațiilor potrivit cărora salariul nu este calculat corespunzător … nu se poate ca un agent de la spital care are are în plus sporuri și 100 acordata pt spitale sa încaseze mai putin decât un agent de la penitenciar !

  Like

 4. V-am trimis si un link al site-ului de informare MAI, un site oficial, care zice asa: “salariul de baza/salariul de functie/solda de functie”. La noi nu se poate interpreta ca si la ei ? Ca si idee; daca legea zice ceva, noi nu o aplicam doar pentru ca un agent ar avea salariul mai mare decat un subcomisar (dureros dar asta-i legea). La ei nu va aparea acelasi de fenomen? Sa facem ceva si pentru ofiteri atunci.

  Like

  1. Problema este falsa si a devenit virala dupa intrarea in sistem a noii generatii, care chipurile ne vor ajuta la combaterea orelor suplimentare. Revenind trebuia ca agentii debutanti, deoarece aici sunt ridicate problemele, sa ramana in zona civila unde luau salariul mirobolant de 1450 care este brut si eventual bonuri de masa. In sistemul de ordine publica salariul este solda si este compus din elemente si sporuri permanente (adica beneficiezi de ele si daca stai acasa) si sporuri nepermanente date de conditiile de munca. Daca dorim sa ne pozitionam in zona civila vom avea toti de suferit si in trecut s-au mai uitat functionarii publici la noi in curte si au primit spor de misiune permanenta etc.. Of the record: daca se reuseste indicarea ca salariul de functie sa fie cotat drept salariu de baza toti vom castiga deoarece nu se pune problema AGENTULE SA IEI MAI MULT CA SUBCOMISARUL, deoarece in prezent nici salariul functiei de chestor nu este la nivelul de 1450 lei. Asa ca atentie la lupta si la modul de ducere a razboiului.

   Like

   1. L284/2010SECTIUNEA 2: Soldele si salariile functiilor de baza
    Art. 3
    (1)Personalul militar are dreptul la solda lunara.
    (2)Solda lunara se compune din solda functiei de baza, indemnizatii, compensatii, sporuri, prime, premii si din alte drepturi salariale.
    (3)Solda functiei de baza este formata din solda de functie, solda de grad, gradatii si, dupa caz, solda de comanda. Pentru realizarea diferentierii soldelor functiilor de baza, se stabilesc clase de salarizare si coeficienti de ierarhizare pentru soldele de functie.

    Orice functionar public din Romania poate avea sporuri de maxim 30%. Orice altceva este interzis.
    Daca va uitati mai sus in lege nu gasiti merit 10%, spor misiune permanenta 25%, fidelitate (max 20%), confidentialitate (max 15%), spor praf 15%, sport antena 10%, spor paza 5%, spor studii superioare 25% etc. Pentru ca deja avem spor risc ANP de 30% restul, ce nu isi gasesc corespondent in lege, au fost ascunse in sume compesatorii, in salariul functiei de incadrare, etc. Vrem, nu vrem ce am ascuns intra in salariul functiei de baza ceea ce face ca la 99% din fpss pragul de 1450 sa fie de mult atins.
    Sunt formatori de opinie, multi dintre ei lideri sindicali, care fac predictii fara sa aprofundeze corect situatia. Astfel se creeaza asteptari mari…si deziluzii pe masura.
    Oricum sa pleci lunar cu minim 3.000 lei in mana si strigi in gura mare ca nu ai salariul minim BRUT pe tara (aproximativ 1000 net ) este un pic cam fortat.

    Like

Comments are closed.