Conform OMJ nr. 2855/C din 29 octombrie 2004 pentru aprobarea Metodologiei privind organizarea si desfasurarea pregatirii profesionale a functionarilor publici din sistemul administratiei penitenciare,  pregatirea fizica  a angajatilor din penitenciare se desfasoara pe parcursul intregului an de pregatire, doua ore saptamanal, in timpul programului de munca, sub indrumarea unui functionar public desemnat de conducerea unitatii, si are ca obiectiv dezvoltarea fizica generala, intarirea si mentinerea starii de sanatate a intregului personal.

Exista penitenciare care invoca falsul pretext al nediscriminarii personalului care nu poate participa la activitati sportive, sau periclitarea sigurantei detinerii si misiunilor operative. Punctul culminant al pretextului este dat de lipsa de personal si sarcinile suplimentare ale angajatilor. Dezamagitor pentru angajati este faptul ca starea de sanatate, precum si dezvoltarea si intarirea organismului acestora nu este un obiectiv pentru conducerile penitenciarelor.

In final, cine mai tine cont de un ordin al ministrului Justitiei?! Mai conteaza deciziile directorului general? Acesta este comportamentul pe care trebuie sa-l promoveze angajatii din sistemul penitenciar: sa nu mai execute dispozitiile superiorilor?