Chair si Libertatea intra in concursul de parerit despre solutii pentru supraaglomerarea din penitenciarele romanesti. Dansii stiu fara dubii care-i solutia: bratara electronica. Nu stiu musai pentru ca sunt destepti, e adevarat. Dar, oricum se pune. Chiar daca au vazut asta intr-o propunere peenlista pe undeva prin Parlament.

In esenta, pentru ca sunt la moda acum proiectele cu puscariasi, cineva propune doua masuri alternative: bratara electronica si munca in folosul comunitatii care sa inlocuiasca detentia. Sigur ca n-au facut niciun studiu de impact si nici nu si-au facut temele, dar nu ne mai legam de acum de detalii. Bratara electronica ne cam costa cu zecile de milioane, si nu prea poate sa fie aplicata pentru a inlocui detentia decat in putine cazuri.

In ceea ce priveste munca in folosul comunitatii smecheria va avea iasari aplicabilitate extrem de restransa pentru simplil motiv ca o pedeapsa atat de usoara este – de regula – alternativa la sanctiuni contraventionale, nicidecum la cele penale. Dar, sigur, parlamentarii au voie sa imagineze orice.