Modalitatea de dobandire a calitatii de politist de penitenciare este lipsita de precizie in noul Statut

Modalitatea de dobandire a calitatii de politist de penitenciare este lipsita de precizie in noul Statut

Modificarea art. 11 lit. h „au o buna reputatie confirmata pe baza datelor rezultate din verificarile specifice initiate de structura de resurse umane;” din Legea 293/2004 privind Statutul politistilor de penitenciare creeaza un diferend intre parti (ANP-Sindicate) cu privire la modul de interpretare al sintagmei „BUNA REPUTATIE”.

Este dificil sa se discearna conduita ideala careia viitorul angajat ar trebui sa se conformeze. Astfel, imprecizia termenului este data de lipsa unei cuantifiari a a notiunii de “buna reputatie”, fiind dificil de stabilit daca reputatia unei persoane este buna sau nu, fara a exista criterii obiective de stabilire a acestei notiuni. Or, este evident ca nu poate fi previzibila o norma care nu poate aduce o descriere exacta a starii de fapt.

Intr-o alta ordine de idei, sintagma criticata din perspectiva lipsei de certitudine si de lejeritate in ceea ce priveste interpretarea si aplicarea acesteia determina incalcarea principiilor care guverneaza tocmai procesul de selectie al functionarilor publici cu statut special, deoarece notiunea de “buna reputatie” poate fi interpretata intr-un mod arbitrar in acest proces.