Pentru ca discursul asta cu “conditiile inumane” din penitenciare, care sunt in realitate un pic peste ce au acasa jumatate dintre romanii cinstiti si platitori de impozite, televiziunile finantate de detinuti se intorc la tema lacrimogen. Babute criminale – in cazul de fata un exemplu – sunt prezentate in chip de cvasi-erori judiciare, asezonat cu povesti despre alcolism si aluzii la potentiale erori judiciare care raman intentionat aluzii, reporterul neavand nicio tentativa macar in a prezenta si dosarul penal care a dus la condamnare.

Intentia fiind de a demonstra un lucru pe care-l afli imediat ce discuti cu un detinut: 99% dintre puscariasi sunt nevinovati ori victime ale sistemului de justitie. Fiecare are cate-o poveste din care uita detalii importante precum cutitul pe care l-a infipt in victima, banii pe care i-a furat, bataia pe care i-a aplicat-o victimei care n-a acceptat sa intretina relatii sexuale cu forta. Totul e relativ si conjunctural, iar presa care spune doar o parte a povestii unui puscarias o face cu buna stiinta.

In timp povestile astea vor tine loc de adevar, mai ales daca toata trusturile finantate de puscariasi vor canta pe acelasi ton povestile ‘nevinovatilor’ din puscarie, iar publicul va incepe sa creada pentru ca nu poate sa vada si sa inteleaga realitatea. In puscarie ajung oameni care comit infractiuni dupa ce justitia si-a spus cuvantul, iar exceptiile – oricat de spectaculoase ori lacrimogene ar fi – nu fac decat sa confirme asta.

Din pacate nu asta se vede in platoul televiziunii de stiri, dupa care fatarnic na miram ca respectul fata de lege scade si ca cetateanul liber si cinstit are mai putine drepturi decat puscariasul. Nu mai spun ca subliminal pe burtiera apar exact mesajele care trebuie sa formeze opinia publica: “justitia greseste”, “conditii inumane in puscarii”, “cazuri cutremuratoare”, etc.