Alarma de exercitiu efectuata in sistemul penitenciar reprezinta munca suplimentara, care se poate presta de catre angajatii din penitenciare numai cu acordul acestora, la solicitarea expresa a angajatorului si numai prin compensarea angajatilor cu timp liber corespunzator. 

Potrivit Legii 53/2003 (Codul Muncii) munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamânal (8 ore pe zi, 40 de ore pe saptamana), este considerata munca suplimentara si nu poate fi efectuata fara acordul salariatului, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident.

Conform prevederilor Deciziei nr. 357/2015 a directorului general al Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP) care modifica Decizia nr. 569/2012 a aceleiasi autoritati publice, nu se considera munca suplimentara activitatea de alarmare ca urmare a revoltelor in penitenciare, evadari, parasiri ale locurilor de detinere sau alte tulburari de amploare ale activitatilor in unitatile penitenciare.

Asadar, orice sanctiune acordata angajatior care nu participa la alarmele de exercitiu reprezinta o masura nelegala, netemeinica si abuziva si poate atrage raspunderea vinovatilor.