Prezenta la alarmele de exercitiu nu este obligatorie

Prezenta la alarmele de exercitiu nu este obligatorie

Alarma de exercitiu efectuata in sistemul penitenciar reprezinta munca suplimentara, care se poate presta de catre angajatii din penitenciare numai cu acordul acestora, la solicitarea expresa a angajatorului si numai prin compensarea angajatilor cu timp liber corespunzator. 

Potrivit Legii 53/2003 (Codul Muncii) munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamânal (8 ore pe zi, 40 de ore pe saptamana), este considerata munca suplimentara si nu poate fi efectuata fara acordul salariatului, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident.

Conform prevederilor Deciziei nr. 357/2015 a directorului general al Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP) care modifica Decizia nr. 569/2012 a aceleiasi autoritati publice, nu se considera munca suplimentara activitatea de alarmare ca urmare a revoltelor in penitenciare, evadari, parasiri ale locurilor de detinere sau alte tulburari de amploare ale activitatilor in unitatile penitenciare.

Asadar, orice sanctiune acordata angajatior care nu participa la alarmele de exercitiu reprezinta o masura nelegala, netemeinica si abuziva si poate atrage raspunderea vinovatilor.

Publicat de Cosmin Dorobantu

Sindicalist

33 de gânduri despre „Prezenta la alarmele de exercitiu nu este obligatorie

 1. De unde știți atunci când este o alarma că este un exercițiu sau nu? De restul (depășirea limitelor unor exerciții, etc.) mai vorbim după…

  Apreciază

  1. ….iti dai seama ca e de exercitiu cand te prezinti la unitate. De asta se si dau aceste alarme pentru a nu pierde „din exercitiu” , similar cu sedintele de tragere, participi pentru a nu pierde „din exercitiu.”…Asa ca se intelege evident si scopul acestor alarme „de exercitiu „inclusiv si cele spuse de John Doe…sa nu uitam ca exista niste sporuri strans legate de niste obligatii….E mai bine sa exersam alarmele decat sa le avem pe cele adevarate in cazurile binecunoscute prevazute de lege…

   Apreciază

 2. Sindicatele impreuna cu incercarile de capete pline de stele verzi din administratia penitenciara si-au batut palmutele pline de bataturi aparute la unii de la lopata de interese, la ceilalti ,de la temeri care au legatura cu ….”incompetenta”…. , cu scopul izolarii salariatului corect si cinstit de multiplele drepturi cuvenite de aparat…. Trebuie sa fii spalat pe creier cu Dero sa nu-ti dai seama, ca sub pulpanele acestor doua grupari organizate, printr-o manipulare ieftina a unor oameni prostiti de atata propaganda, pe fondul unor manifestari doar declarative si mult festiviste, s-au nascut idei sub talentul de necontestat al falsitatii,minciunii, lasitatii, oportunismului si carierismului. Primii beneficiari ai acestor idei care vin din negura mintilor intortocheate suntem noi astia frustratii sistemului care ne am trezit inconjurati de ziduri- cum bine pomenea pe aici, o mustata vrednica si vremelnica, responsabila cu lustrul de balamale al”mobilierului” din Ghiculeasa, dar intr-un alt context- care speram ..incet ..incet sa se darame…. „Realizarile „catastrofale ale sindicatului se regasesc in comentariul lui Geo si din pacate e doar un exemplu din zecile daca nu sutele de cazuri „rezolvate”… care exista …

  Apreciază

 3. Stimate Cosmin rugămintea mea este sa te limitezi la subiecte câte nu implica noțiuni aprofundate de drept deoarece evident nu le stăpânești. În primul rand din expunere te contrazici pe de o parte prezenta la alarme nu e obligatorie chipurile după L 53/2003 pe de alta parte invoci în Decizia ANP . Dacă codul muncii ar fi așa de categoric nici o decizie de director general nu ar putea sa completeze sau sa stabilească excepții. Ori e nevoie de acordul angajatului ori nu. Statul nostru la care nu faci referire L 293/2004 este cadrul juridic special, legislația muncii cadrul general care poate lămuri aspecte unde statutul nu este suficient de aprofundat. Art. 45 și 48 lit l) din statul instituie obligația personalului de a se prezenta la serviciu când este solicitat pontaj. Dacă activitatea pentru care este chemat se constituie ore suplimentare se activează prevăzute statutare completate cu art 114, si urm din codul muncii. Simpla citire la unui text de lege nu semnifica ca ești jurist. Riști sa induci în eroare personalul și sa cazi în derizoriu.

  Apreciază

   1. Adevarul este un concept personal, nu este batut in cuie. Exista posibilitatea sa ma insel eu si sa interpretez eronat, asa cum exista posibilitatea sa o faca si postacul Oradea spune., numa ca, eu nu ma hazardez sa afirm despre acesta ca nu stapaneste notiuni de drept.

    Oricum, este „de apreciat” cum noua insine ne place sa credem ca avem obligatii de care conducerile sa poata abuza discretionar.

    As vrea sa ma lamuresti, postacule Oradea spune., daca angajatorului ii incumba obligatia de a-i cere angajatului acordul scris prealabil pentru ca acesta din urma sa poata efectua munca suplimentara.

    Apreciază

  1. In momentul când se alarmează o unitate, indicativul e același, indiferent dacă e vorba de o evadare sau de un simplu exercițiu. Angajații primesc sms cu indicativul și ora alarmării unității. Abia când ajung la unitate, aceștia afla despre ce este vorba: deci in mod clar, trebuie sa se prezinte la unitate. Așa ar trebui sa se întâmple in realitate. Extinderea conceptului de acord pentru orele suplimentare și la exercițiile de alarmare, este forțată și nu este de bun augur, pentru ca ne scoate in afara statutului special. Este ca și cum noi am vrea drepturile speciale ale angajaților din sistemul național de apărare, dar obligațiile funcționarei de la ghișeul de impozite și taxe, care trântește usa-n nas contribuabililor de la coada, pentru ca ea e in pauza de masa.

   Apreciază

   1. Alarmele de exercitiu s-au transformat in alarme abuzive de perchezitie. Multe alarme de exercitiu se dau in afara scopului lor propriu-zis.

    Apreciază

   2. Probabil ca in unele unități se abuzează de ele…in schimb, in marea majoritate a unităților se merge pe limita minima de una pe trimestru. Este și o ocazie buna de a vorbi deschis cu colegii, de a face cunoscute conducerii problemele reale ale oamenilor pe care șefii poate nu le cunosc. Ca se fac și percheziții nu cred ca e un lucru rău. Când mai exista oameni suficienți sa se facă percheziții in afara exercițiilor de alarmare? Gândiți-va ca existența obiectelor interzise din camerele de deținere, și aici nu ma refer la telefoane mobile, pune in pericol in primul rând viața colegilor supraveghetori și însoțitori de pe secțiile de deținere.

    Apreciază

 4. ….sindicat rosu, …..sindicat galben,… De ce sindicatele au ” permis ” sa se ajunga la 1500000 de ore suplimentare? Ne poate raspunde cineva din….sindicat?

  Apreciază

  1. Nici sindicatele nu au un raspuns concret la intrebarea asta. Lipsa de personal a determinat acest numar de ore suplimentare. Situatia este destul de ciudata. Oamenii isi dau acordul pentru a munci suplimentar.

   Apreciază

   1. D-le Dorobantu, foarte multi dintre noi , ne dam acordul sa muncim suplimentar, pentru …ciudat nu…. o bucata de paine , mai ales, cand stim cu totii , ca nu are cine sa ne apere…..drepturile…din pacate…

    Apreciază

 5. d le Cosmin, rationamentul dvs este f bun si aveti perfecta dreptate, dar eu n am inteles chestia asta cu sindicatele rosii…

  Apreciază

   1. Aha.. acum am inteles, ati reamintit doar principiul democratic care sta la baza functionarii si organizarii sindicatelor din administratia noastra . Sper sa inteleaga acum ,odata pentru totdeauna ,toti cei ca noi ,traducerea figurii de stil…. ” statut”…..Multumim….O seara frumoasa….

    Apreciază

 6. Spuneam mai demult , ca angajatorul are obligatia de a asigura fiecarui angajat , telefon de serviciu , telefonul personal face parte din viata privata a angajatului . Plecand de la juramantul de credinta si indatoriri fie ele si obligatii , ne dam seama cat de invechite au ramas dogmele – cutumele penitenciare . Asa-i ca mai folosim ciocanul de lemn si tabla de plastic pentru efective , nr.de paturi si norme de hrana per camera ? Ce vremuri dom’le !!! Munca asta , in afara ca inhiba , mai si plafoneaza psihicul , din pacate .

  Apreciază

  1. Corect. Cel mai grav este ca unora nu le place evoluția. Din păcate, băieții deștepți profita ca in sistemul penitenciar mai sunt angajați cu o gândire retrograda.

   Apreciază

 7. Ff bine inca umpic si ramanem fara sporul pt misiune peemanenta apoi echipament apoi norma de hrana si apoi ce bine o sa ne stea in subordinea consiliilor judetene…VIITORUL SUNA BINE

  Apreciază

  1. Inca „umpic” de efort si curaj si invatati si dvs. limba romana. Mai sa fie! Ce logica sclipitoare! Dac-ar fi fost toti romanii ca dvs., istoria Romaniei ar fi sunat altfel. Si acum plateam tribut turcilor.

   Nu va e frica „umpic” ca, din cauza unora ca dvs. care fac de rusine sistemul penitenciar pentru ca nu stiu sa scrie si sa citeasca, ne scot din sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala?

   Argumente din astea care au la baza frica sunt promovate de sindicatele galbene. (Pentru a intelege cei ca dvs. figura de stil: „sindicat galben” va traduc: sindicat galben = sindicat aservit.)

   Apreciază

   1. d- le Cosmin, nu va suparati, figura de stil „sindicatele rosii „cum s -ar traduce, ca astea au la baza tupeul, nesimtirea si abuzurile….

    Apreciază

   2. Sindicatele au la baza tupeul, nesimtirea si niciodata abuzurile (pentru ca nu au puterea de a decide in functionarea unei institutii publice ca sa le puteti imputa abuzul), cum spuneti dvs. doar atunci cand sunt tratate de conducere cu tupeu si nesimtire.

    Apreciază

 8. Nici un comentariu. Eu cred că ar trebui să spună ceva acest lucru. Dvs. domnule Dorobanțu veți merge la alarmele de exercițiu? Cu siguranță că da. Rușine ațâțătorilor! Numai gura de unii. Să mănânce castane sălbatice, în rest nimic bun. Chiar nu înțeleg obiectul acestui articol.

  Apreciază

  1. Colega, decat 100 de comentarii ca cel al dvs., mai bine 68 de distribuiri pe Facebook si 12.499 de vizualizari in cateva ore de la publicarea articolului.

   Sincer, mi-ar placea uneori sa va-nvat sa scrieti corect, atat cat imi sta in putinta. Nu am pretentia sa intelegeti multe lucruri, nici macar obiectul acestui articol, care, sa-mi fie cu iertare, nu e deloc greu de-nteles.

   O simpla curiozitate pentru cititoti, nu pentru mine: Ce ati facut dvs. bun in acest sistem al castanelor salbatice?

   Apreciază

Comentariile sunt închise

Sindicatul Național SINPEN 2016 Constanța

Fiat justitia et pereat mundus

%d blogeri au apreciat: