In realitate din 1990 si pana acum statul roman a fost sanctionat cu exchivalentul a 3,1 milioane de Euro in cauze care implica detinuti si pentru conditiile de detentie. Cam 130.000 de Euro/an. Nu-i putin, si bine era sa nu primim aceste sanctiuni. Dar, de la 130.de mii pana la 80 milioane/an, cifra vehiculata de ministresa Pruna si preluata de toti fara discernamant, e ceva.

O minima verificare ar fi demonstrat ca CEDO nu da amenzi in pausal ci da despagubiri individuale. Noi am facut-o, intre timp insa Pruna – un personaj cu reflexul mincinii repetate – dimpreuna cu propaganada puscariofila a preluat pretinsa posibila amenda de 80 de milioane de euro/an ca argument pentru masuri urgente si pentru propuneri fantasmagorice.

Un fapt interesant este acela ca aproape jumatate din aceste despagubiri s-au dictat in mandatul Pruna, care a facut pe fata propaganda ideii de a actiona romania la CEDO pentru conditii de detentie si, drept urmare, cererile din partea detinutilor au crescut exponentia in 2016. Se poate verifica simplu.

In medie cauzasul obtine cam 500 de euro, pentru ca e infractor si pentru ca se afla intr-un penitenciar romanesc. Multi n-au acasa  ce au in puscarie, cu exceptia libertatii desigur, dar contribuabilul plateste; si pentru a-i finanta sederea in puscarie si pentru a-i plati despagubiri.