Zilele trecute citeam un articol intr-un ziar, in care se vorbea despre un coleg de-ai nostri de la POLITIE care este cercetat disciplinar pentru ca a participat la proteste impotriva OUG 13 data “noaptea ca hotii” de Guvernul Grindeanu. Mi-am amintit ca si in sistemul penitenciar s-au petrecut cazuri similare in care angajati din penitenciare au fost cercetati disciplinar pentru fapte savarsite in timpul liber si care nu aveau nicio legatura cu serviciul, de exemplu: parcarea autoturismului pe doua locuri de parcare, dispute cu vecinii etc.

Prevederile Codului deontologic al personalului din sistemul administratiei penitenciare, interpretate cu buna-credinta, infiinteaza o bariera intre viata privata a angajatilor si viata profesionala a acestora. Astfel, la enumerarea obligatiilor ce incumba angajatilor din sistemul penitenciar (de la comportament si pana la executarea atributiilor profesionale), legiuitorul a stipulat expres la art. 6, alin 1 sintagma “In indeplinirea atributiilor profesionale”, pentru a elimina o potentiala ingerinta a angajatorului in viata privata a angajatului.

Este notabila perspectiva Codului deontologic al personalului din sistemul administratiei penitenciare cu privire la notiunea de libertate a angajatilor, deoarece, prin obligatia clara de a nu se interzice si impiedica exercitarea libertatilor publice, precum si drepturilor sindicale ale angajatilor din sistemul administratiei penitenciare, se delimiteaza conceptual sfera personala de cea profesionala.  Orice interpretarea abuziva a Codului deontologic cu scopul de a pedepsi un angajat, aducand prejudicii vietii sale private, atrage raspunderea penala, civila si disciplinara, dupa caz.