Evaluarea profesionala a angajatilor din penitenciare susceptibila de a fi analizata cu partinire si subiectivism

Evaluarea profesionala a angajatilor din penitenciare susceptibila de a fi analizata cu partinire si subiectivism

Activitatea de evaluare a performantelor activitatii profesionale individuale a angajatilor din penitenciare este desfasurata in scopul aprecierii:

  1. conduitei profesionale manifestate,
  2. competentei profesionale,
  3. rezultatelor activitatii desfasurate,
  4. preocuparii pentru perfectionarea pregatirii,
  5. potentialului de dezvoltare a carierei

EVALUATORUL are obligatia de a analiza cu impartialitate si obiectivitate indeplinirea obiectivelor si conduita interpersonala a EVALUATULUI. La evaluarea este obligatoriu sa se aiba in vedere specificul muncii, postul ocupat precum si aportul concret al evaluatului la indeplinirea atributiilor.

De retinut! Evaluarea anuala a performantelor profesionale se realizeaza pentru angajatii, care au desfasurat activitate profesionala minimum 6 luni in functia pentru care sunt evaluati si doar daca au stabilite obiective individuale SMART pentru functia respectiva.

Acordarea unui calificativ care poate fi contestat trebuie sa fie sustinuta de probe (dovezi, inscrisuri) care sa ateste/confirme ca evaluatul a avut o conduita sau rezultate care sa justifice calificativul acordat, altfel evaluarea ar fi analizata cu partinire, subiectiv si fara fundament. Ba mai mult, evaluatorul are obligatia de a realiza o evaluare intermediara a evaluatului in situatia in care identifica potentiale riscuri de neindeplinire a obiectivelor.

Lipsa de personal, lipsa dotarilor, birocratia excesiva si volumul mare de activitati conduc indubitabil la supraincarcarea angajatilor cu sarcini, lucrul peste program si stresul la locul de munca. Toti acesti factori influenteaza conduita, competenta si potentialul angajatilor, fapt ce duce la o evaluare viciata si acordarea unui calificativ care afecteaza in mod direct angajatul.

Angajatii care nu au obtinut minim calificativul “foarte bun” nu pot fi avansati intr-o functie imediat superioara la aceeasi pozitie din statul de organizare si functionare, ceea ce se traduce printr-o pierdere la salariu.

La evaluarea anuala a performantelor profesionale ar trebui analizate cu obiectivitate si cauzele care au dus la aparitia eventualelor sincope in desfasurarea corecta a atributiilor de serviciu (evaluari intermediare). Nu este moral sa pretinzi angajatului prin asa-zisele „Anexe la fisa postului” sa gestioneze 2, 3 posturi deodata sau sa faca treaba a 2 sau 3 angajati in acelasi timp ca apoi sa-l sanctionezi ca nu se ridica la nivelul asteptarilor tale.

Publicat de Cosmin Dorobantu

Sindicalist

Un gând despre „Evaluarea profesionala a angajatilor din penitenciare susceptibila de a fi analizata cu partinire si subiectivism

  1. ce parere aveti ca la Oradea, sub obladuirea lui Ilea Cel Mare, Uscatu’ sefu’ la Reintegrare da calificativele de serviciu dupa 15 februarie, nu in termenul stipulat de lege. De asemenea ii pune pe subordonati sa accepte sa dateze anterior evaluarile iar aceasta nu-l deranjeaza pe Ilea, care le contrasemneaza si el tot cu mare intarziere. Astfel ii dispare complet persoanei evaluate posibilitatea de a face contestatie, daca e cazul, ca nu se mai incadreaza in termen. Acest lucru dureaza de ani de zile, pentru ca intotdeauna Uscatu’ s-a crezut special, a facut pe interesantul si misteriosul in legatura cu calificativele de serviciu, fiind ani in care le-a dat si in 31 decembrie, la ora 13.00.

    Apreciază

Comentariile sunt închise

Sindicatul Național SINPEN 2016 Constanța

Fiat justitia et pereat mundus

%d blogeri au apreciat: