In  1946, atunci cand partidul comunist din Romania, adus cu forta de cizmele sovietice, a preluat puterea din tara noastra, primul lucru pe care l-au facut reprezentantii autoritatilor si detinatorii de catuse si bastoane din acea vreme, transformati peste noapte in gardieni ai corectitudinii si moralitatii, a fost sa elimine orice forma de rezistenta din partea elitelor, a intelecualitatii, a clerului, a taranimii care isi apara pamantul si a clasei muncitoare din industria prospera de pana atunci.

Cum au facut asta? Au inscenat niste procese, au gasit tot felul de `vinovatii`, `fraude`, `infractiuni` si au umplut penitenciarele cu oameni nevinovati, ucisi sau torturati ulterior. Apelativul folosit in cazul detinutilor politici era, dupa cum se stie, cel de `banditi`.

Recent, membrii comisiei de concurs de la Gherla au fost facuti, prin sinonime, `banditi` (fraudatori, autori ai unei infractiuni) pe site-urile sindicale. Legat de… `Cat poti fi de prost?`, nu doar ca nu imi doresc sa fie retrase aceste acuzatii sau articole, dar chiar ii indum pe autorii lor sa le trimita unde stiu ei, la DNA, ziare de mare tiraj, televiziuni etc. 

Sunt perfect de acord ca trebuie sa impiedicam orice tentativa de frauda, dar in acelasi timp trebuie sa facem demersuri sustinute ca lucrul acesta sa se faca intr-un mod adecvat, civilizat, profesionist, legal, cu abtinerea tuturor celor prezenti in astfel de concursuri de la comportamente inadecvate in raport cu membrii comisiei sau candidati, de la afirmatii calomniose si jignitoare, de la incalcarea angajamentului de confidentialitate, interferand cu bunul mers al unei astfel de competitii, toate acestea afectand considerabil motivatia viitoare a membrilor comisiilor in a accepta sa se mai implice in astfel de activitati dispuse, afectand grav imaginea pe care o oferim in exterior cu privire la personalul sistemului din care noi toti facem parte, afectand grav, adesea pe NEDREPT, credibilitatea noastra in exterior ca sistem, ca institutie, ca importanta in societate.

Este trist si ingrijorator faptul ca, in astfel de momente, nu mai intereseaza pe nimeni calitatea subiectelor formulate, a grilelor intocmite, a modului in care subiectele au acoperit bibliografia, absenta oricaror obiectii sau intrebari din partea candidatilor referitoare la subiecte si faptul ca am fost corecti si bine intentionati pana la capat, in toate probele de concurs.

Ceea ce conteaza acum pentru unii dintre reprezentantii personalului sunt micile stangacii (unele nici macar imputabile celor din comisiile de concurs) si in cazul nostru FARA CONSECINTE asupra corectitudinii si a bunului mers al examenelor, precum si intarirea convingerii lor proprii ca ADEVARUL ABSOLUT le APARTINE, ca sunt singurii aparatori ai CORECTITUDINII si DREPTATII, convingere exprimata cat mai agresiv, patimas, inversunat, vehement, pentru deconspirarea si supunerea oprobiului public a „raufacatorilor”, a „banditilor„ „ironici„, si „ordinari„.

P.S. Speta de poznas ”de parnaie” smecherit mecanic cu glume citite pe etichetele de pufuleti:

Daca as afirma acum ca Dorobantu Cosmin  si  Schiopu Florin au furat un ou, iar acesta este un neadevar pentru care, evident, nu am probe, vi s-ar parea corect ca  Paul Marginean sa scape nepedepsit?

Inlocuiti, va rog, in speta anterioara, urmatoarele elemente: – Dorobantu Cosmin   / Schiopu Florin cu Paul Marginean  / comisia de concurs / si `au furat un ou` cu `au fraudat un concurs`.

Dupa inlocuire, situatiile sunt:

  1. Diferite
  2. Asemanatoare
  3. Identice

Autor: Paul Marginean, sociolog – membru Comisie de concurs