In  1946, atunci cand partidul comunist din Romania, adus cu forta de cizmele sovietice, a preluat puterea din tara noastra, primul lucru pe care l-au facut reprezentantii autoritatilor si detinatorii de catuse si bastoane din acea vreme, transformati peste noapte in gardieni ai corectitudinii si moralitatii, a fost sa elimine orice forma de rezistenta din partea elitelor, a intelecualitatii, a clerului, a taranimii care isi apara pamantul si a clasei muncitoare din industria prospera de pana atunci.

Cum au facut asta? Au inscenat niste procese, au gasit tot felul de `vinovatii`, `fraude`, `infractiuni` si au umplut penitenciarele cu oameni nevinovati, ucisi sau torturati ulterior. Apelativul folosit in cazul detinutilor politici era, dupa cum se stie, cel de `banditi`.

Recent, membrii comisiei de concurs de la Gherla au fost facuti, prin sinonime, `banditi` (fraudatori, autori ai unei infractiuni) pe site-urile sindicale. Legat de… `Cat poti fi de prost?`, nu doar ca nu imi doresc sa fie retrase aceste acuzatii sau articole, dar chiar ii indum pe autorii lor sa le trimita unde stiu ei, la DNA, ziare de mare tiraj, televiziuni etc. 

Sunt perfect de acord ca trebuie sa impiedicam orice tentativa de frauda, dar in acelasi timp trebuie sa facem demersuri sustinute ca lucrul acesta sa se faca intr-un mod adecvat, civilizat, profesionist, legal, cu abtinerea tuturor celor prezenti in astfel de concursuri de la comportamente inadecvate in raport cu membrii comisiei sau candidati, de la afirmatii calomniose si jignitoare, de la incalcarea angajamentului de confidentialitate, interferand cu bunul mers al unei astfel de competitii, toate acestea afectand considerabil motivatia viitoare a membrilor comisiilor in a accepta sa se mai implice in astfel de activitati dispuse, afectand grav imaginea pe care o oferim in exterior cu privire la personalul sistemului din care noi toti facem parte, afectand grav, adesea pe NEDREPT, credibilitatea noastra in exterior ca sistem, ca institutie, ca importanta in societate.

Este trist si ingrijorator faptul ca, in astfel de momente, nu mai intereseaza pe nimeni calitatea subiectelor formulate, a grilelor intocmite, a modului in care subiectele au acoperit bibliografia, absenta oricaror obiectii sau intrebari din partea candidatilor referitoare la subiecte si faptul ca am fost corecti si bine intentionati pana la capat, in toate probele de concurs.

Ceea ce conteaza acum pentru unii dintre reprezentantii personalului sunt micile stangacii (unele nici macar imputabile celor din comisiile de concurs) si in cazul nostru FARA CONSECINTE asupra corectitudinii si a bunului mers al examenelor, precum si intarirea convingerii lor proprii ca ADEVARUL ABSOLUT le APARTINE, ca sunt singurii aparatori ai CORECTITUDINII si DREPTATII, convingere exprimata cat mai agresiv, patimas, inversunat, vehement, pentru deconspirarea si supunerea oprobiului public a „raufacatorilor”, a „banditilor„ „ironici„, si „ordinari„.

P.S. Speta de poznas ”de parnaie” smecherit mecanic cu glume citite pe etichetele de pufuleti:

Daca as afirma acum ca Dorobantu Cosmin  si  Schiopu Florin au furat un ou, iar acesta este un neadevar pentru care, evident, nu am probe, vi s-ar parea corect ca  Paul Marginean sa scape nepedepsit?

Inlocuiti, va rog, in speta anterioara, urmatoarele elemente: – Dorobantu Cosmin   / Schiopu Florin cu Paul Marginean  / comisia de concurs / si `au furat un ou` cu `au fraudat un concurs`.

Dupa inlocuire, situatiile sunt:

 1. Diferite
 2. Asemanatoare
 3. Identice

Autor: Paul Marginean, sociolog – membru Comisie de concurs

Publicat de Sorin Dumitrascu

Despre penitenciare si justitie

7 răspunsuri la “Drept la replica | O speta de sistem”

 1. După ce ca ai făcut in așa fel încât candidatul tău favorit sa plece din start cu nota 5 (punând aceleași subiecte pe ambele variante), mai ai și tupeul ordinar sa dai replica?

  Apreciat de 1 persoană

  1. In acest caz, candidata curioasa Ioana ar trebui sa isi dea si numele, nu doar prenumele, domiciliul, sa mearga la politie sau la parchet, sa precizeze candidatul favorit la care face referire, sa il stim si noi, ceilalti 18.500 de curiosi, sa faca plangere penala si impotriva acestuia si sa citeze apoi ca martori si pe administratorii site-ului, care au facilitat afirmatiile respective. Nu?

   Apreciază

  1. Pai, nu sa le si elaboreze, doar sa asiste. Asta e rolul unui obserbator. Un „observator” care nu observa ca subiectele sunt deja facute (au venit „membrii” cu ele de acasa sau de la birt), ori sunt legati la ochi ori se fac ca nu vad.
   Esti de-a dreptul extra-ordinar, „gigel”. Oi fi vreun sociolog si tu?

   Apreciază

 2. Vai, domnule Marginean, ati fost membru in comisia de concurs unde s-a descoperit frauda? Ati facut cumva opinie separata, pentru a va delimita de neregulile de acolo? observatorul/observatorii sindicali au asistat la elaborarea subiectelor de concurs? Daca da, v-as intelege supararea.
  Daca nu, am placerea sa va anunt ca va cam treziti vorbind, si nu oricum, ci tendentios.
  Am sa va arat de ce.
  1. cam care ar fi demersurile alea cinstite, legale si profesioniste de urmat, dupa ce s-a fraudat un concurs?
  2. e vreo diferenta cumva, stilistica, intre „detinatorii de bastoane” si „detinatorii de subiecte defecte”? scopul nu era exterminarea fizica, intr-un caz, si distrugerea egalitatii de sanse, in celalalt caz, un pic mai pervers adica?
  3. comisiile de concurs sunt cumva un fel de „Patul lui procust”, de unde trece doar candidatul care se aseamana cel mai nult cu doleantele comisiei, mai degraba, decat cu necesitatile sistemului?
  4. sa nu spuneti ca la urmatoarele comisii o sa va retrageti! nu va cred, si pace!
  5. v-ati pus vreodata intrebarea de ce nu la toate comisiile de concurs au fost semnalate nereguli? care o fi diferenta?
  6. sa zicem ca un X-ulescu, manager la o puscarie, face o ilegalitate. daca subordonatii aduc asta la cunostinta publica, submineaza imaginea sistemului? nu cumva o face X-ulescu, in inconstienta lui de functionar platit de la buget? are sau nu cetateanul platitor de impozite dreptul de a sti cum si la cine ajung banii lui?
  Nu in ultimul rand, „dreptul la replica” mie imi lasa impresia unui Cirdache care după ce a scos lumea in strada cu OG13, a avut tupeul sa spuna ca nu prea a inteles lumea despre ce e vorba. Sa va fie rusine, domnule Marginean, pentru ca numele dumitale nu poate fi alaturat, nici macar cu titlu de exemplificare, cu cel al lui Cosmin Dorobantu.
  Sunteti penibil.

  Apreciază

Comentariile sunt închise

Sindicatul Național SINPEN 2016 Constanța

Fiat justitia et pereat mundus

%d blogeri au apreciat asta: