ANP a transmis recent penitenciarelor din subordine dispozitia de a face un recensamant al detinutilor cu probleme psihice si de a amenaja camere speciale pentru acestia. Nu-i clar daca se refera la toti cei cu probleme psihice sau doar la cei care sunt sau pot fi si violenti, dar demersul este de luat in seama, mai ales in contextul in care pana acum practica a fost de a-i caza la comun cu ceilalti detinuti, cu exceptia cazurilor extreme.

Prin vara anului trecut s-a mai facut o numaratoare, nu aici e problema. Intamplarea face inca ca nu prea avem cum sa-i gestionam pe oamenii astia asa cum ar trebui pe de-o parte din lipsa de personal si pe de alta parte, datorita specificului institutiei. Sigur, cazurile extreme sunt pe sectii de spital – penitenciar, dar pentru ceilalti e greu de crezut ca ANP va gasi solutii reale.

Cert e ca problema are multe necunoscute si ca CEDO tot intreaba daca situatia asta s-a imbunatatit.

Cati sunt? O estimare ar fi pe undeva la 220 doar cei cu boli grave conform definitiei Ministerului Sanatatii. Ce fel de probleme au? Exista o lista cu boli grave si una cu tulburari mai usoare. Ce se poate face pentru ei in penitenciar? Exista un plan special de asistenta in sa nu-i clar cat de eficient poate fi. Cei grav bolnavi, de regula, stau pe infirmerie sau mai viziteaza cate-o saptamana Spitalul Penitenciar Colibasi.