La Penitenciarul Arad un detinut s-a sinucis. La orice deces in penitenciar, din oficiu, este sesizat Parchetul competent. Daca esti un jurnalist onest, cam asta ai de spus pana cand se pronunta procurorii. Daca nu, folosesti un titlu care induce idea ca un angajat a “inlesnit sau determinat sinuciderea”, faci referiri la un “nivel alarmant” pe care nu-l si explici cu cifre, citezi surse a caror credibilitate e indoielnica si reinterpretezi realitatea de fapt stiind ca cititorii nu sunt atenti la detalii.

Ce nu e in regula cu titlul? Sesizarea se face in legatura cu fapta nu pentru o anume persoana, iar faptul ca cei direct implicati intr-o forma sau alta sunt audiati e un lucru firesc in situatii de acest gen. A face o incadrare juridica si a o lega de o anumita persoana induce ideea ca cel indicat a si facut ceva rau. Ori, nu este cazul.

Care-i problema cu afirmatiile generice? E o boala a jurnalistului prost informat si pe care nu-l deranjeaza ca actioneaza pe principiul “garbage in, garbage out”. Daca faci referire la un “nivel alarmant” al sinuciderilor, de bun simt si profesionist ar fi sa si spui care-s cifrele, sa faci referire la un trend si, eventual, comparatii cu situatia din alte penitenciare si alte tari.

De ce prezentarea unei pozitii echilibrate e importanta? Pentru ca e un semn de respect pentru cititori, care chiar dispusi sa te creada orice ai spune au dreptul sa auda si pozitia pe care o critici. Ori, a prezenta doar declaratiile unui detinut, chiar ignorand ca acestia deseori mint si exagereaza – motiv pentru care sunt si in puscarie, nu e deloc un exemplu de prezentare obiectiva a unei situatii.

De ce faptele conteaza? Pentru ca se face referire la inregistrari fara insa a fi prezentate uimeste lipsa de profesionalism a jurnalistului, chiar din ce povesteste reiesind ca supraveghetorul s-a deplasat de mai multe ori la camera cu probleme, insa concluzia la tot ce s-a intamplat e pusa pe principiul “sa nu lasam realitatea sa strice o stire buna”.

Altfel, sigur ca trebuie lamurit ce s-a intamplat si cei in drept trebuie sa se pronunte, dar ‘jurnalisti’ de acest gen o sa tot fie la Arad sau aiurea. Tocmai din acest motiv ANP si penitenciarele din subordine trebuie sa previna aceste dezinformari prezentand pozitia oficiala corect si rapid. S-a dovedit deja ca ignorarea acestor situatii care s-au inmultit in perioada campaniei pentru gratiere e o politica paguboasa.