Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP) considera ca exista riscul ca Proiectul de Lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 293/2004 privind statutul functionarilor publici cu statut special  din Administratia Nationala a Penitenciarelor sa fie promovat in Parlament si adoptat in dezavantajul intereselor angajatilor din penitenciare.

Aflat in dezbatere publica pe site-ul oficial al Ministerului Justitiei, inca din data de 02.02.2017, Proiectul de statut al angajatilor din penitenciare, in ceea ce priveste procedura disciplinara si raspunderea patrimoniala nu are capacitatea de a acoperi toate elementele de interes pentru sistemul administratiei penitenciare.

Inca din prima zi de la publicarea proiectului pe site-ul oficial al Ministerului Justitiei, organizatiile sindicale au atras atentia asupra pericolului adoptarii acestuia intr-o forma paguboasa pentru angajatii din penitenciare. Organizatiile sindicale acuza modul netransparent al promovarii proiectului si lipsa dialogului social real al Ministerului Justitiei cu partenerii de dialog social. Sindicatele solicita constituirea de urgenta a unui grup de lucru (MJ-ANP-Sindicate) care sa definitiveze intregul proiect de statut.