La recenta intalnire cu directorul general am discutat si despre problemele de la concursurile organizate de ANP si, mai nou, de penitenciare. Am mai scris despre asta, dar trebuie sa revin avand in vedere ca ANP pare sa nu inteleaga ca politica strutului nu merge si ca nu e nici moral si nici etic sa plateasca cei care sustin examene pentru prostia sau reaua credinta a unora.

Intamplarea face ca am discutat chiar cazul de la Buzias, acolo unde nu demult candidati nemultumiti scriau pe gardul unitatii. ANP a fost, a controlat, s-a facut liniste. Un anume candidat primise la un anume exercitiu peste punctajul maxim. Recent, tot la Buzias un destept a gresit nu-s ce subiect, dupa ce s-a descoperit au primit toti candidatii punctajul din oficiu pentru subiectul gresit.

Coincidenta face ca un comentator m-a urecheat astazi pe motiv ca nu zic nimic despre Buzias, si recunosc c-am fost tentat sa-i zic vreo doua sa inteleaga ca nu scriu la ordin si ca nici nu raspund pentru prostia ANP. Doar ca are dreptate chiar daca greseste adresantul. Are dreptate sa fie furios pe un sistem care refuza sa-si vada greselile si sa si le indrepte.

Nu demult s-au intamplat prostiile de la Aiud. Acolo directorul Nazare si-a pierdut functia si mai nou e un fel de dublura de sef de tura pentru c-a descoperit ca nu mai stie meserie. Partea proasta insa e ca nimeni nicium n-a facut un gest reparatoriu pentru cei pagubiti. oameni care-au muncit si s-au pregatit si oameni care in calitate de platitori de impoxite au dreptul sa fie tratati corect de catre o institutie publica.

Din pacate, cam asta e povestea unei alte “erori de sistem”. Sunt multe. Unele ies la suprafata, altele nu. Unele ajung si-n presa, cele mai multe sunt uitate. Sau, mai bine zis, sunt facute uitate, logica stramba a ANP fiind ca daca recunoastem ca uneori gresim ne expunem la procese. Ori, nimic nu poate fi mai pagubos decat asta. Imaginea institutiei e afectata, procesul de selectie e viciat si oameni buni sunt discriminati. De lene, din prostie si din prea multa dorinta de a apara unele scaune.