Cum prezinta agentiile straine de presa anuntul abrogarii

Cum prezinta agentiile straine de presa anuntul abrogarii ordonantei parsive

Agentiile de stiri si presa straina preiau vestea intentiei Guvernului de a renunta la ordonanta parsiva. Proteste masive, politicieni corupti si legi date in miez de noapte, ca hotii. Cam asta e povestea, asa cum o vad altii.

Guvernul roman a cedat sambata la presiunea unei vaste contestatii populare si a anuntat ca va abroga ordonanta de urgenta de modificare a Codului Penal si Codului de Procedura Penala, care a provocat manifestatii de o amploare neobisnuita de la caderea comunismului, transmit AFP, EFE si Reuters.  Executivul spera sa potoleasca astfel mania sutelor de mii de romani care au manifestat zilnic pentru a cere abrogarea textului adoptat marti fara aprobarea parlamentului.

Protestatarii, printre care multi cer si demisia guvernului instalat in urma cu o luna, au promis sa ramana mobilizati si sa continue mitingurile. Sambata, peste 300.000 de persoane, potrivit presei, au iesit in strada in peste 70 de orase din intreaga tara pentru a cincea seara consecutiv, noteaza Reuters. 

Duminica, “vom face in regim de urgenta o sedinta de guvern pentru abrogarea acestei ordonante”, a anuntat premierul Sorin Grindeanu, afirmand ca nu doreste “sa dezbine Romania” cu aceasta reforma penala care urmarea sa reduca semnificativ pedepsele pentru abuz de putere si sa fixeze un prag minim al prejudiciului de 200.000 de lei (44.000 de euro). 

Strigate de victorie au salutat anuntul in randul multimii prezente la Bucuresti in fata sediului guvernului, epicentrul contestarii. 

Protestele zilnice au adunat aproape 200.000 de persoane in toata Romania, un record de la caderea comunismului in aceasta tara cu vreo 20 de milioane de locuitori care a traversat numeroase turbulente politice in ultimele decenii. 

Presedintele de centru-dreapta Klaus Iohannis, in conflict deschis cu guvernul, a salutat “un pas important spre normalizare”. 

Anterior, in cursul zilei de sambata, presedintele Partidului Social Democrat (PSD), Liviu Dragnea admisese necesitatea de a gasi o rezolvare a crizei. 

Premierul a reafirmat ca motivatia guvernului a fost de a pune Codul Penal in conformitate cu Constitutia. De asemenea, executivul a mai sustinut ca doreste descongestionarea inchisorilor. 

Un nou proiect de lege va fi redactat si trimis parlamentului, dupa discutii cu opozitia, scrie EFE. Initiativa legislativa nu va mai introduce pragul de 200.000 de lei prejudiciu in cazurile de abuz de putere, a precizat Sorin Grindeanu. 

Ordonanta de urgenta a provocat temeri legate de obstructionarea luptei anticoruptie, in timp ce, sub presiunea UE si a magistratilor foarte ofensivi, sute de dosare privind deturnari de fonduri au fost instruite in ultimii ani in Romania, marcand un punct de rascruce pentru justitia din tara. 

Guvernul a fost criticat pentru ca a vrut sa il scape de problemele cu justitia pe liderul PSD, in prezent fiind judecat in cadrul unui dosar legat de unele angajari fictive. Comisia Europeana si Departamentul de Stat si-au exprimat preocuparea in acest sens. Demers inedit, ambasadele Statelor Unite, Canadei, Germaniei, Frantei, Olandei si Belgiei au dat publicitatii miercuri o declaratie comuna in care isi exprima “profunda ingrijorare” dupa adoptarea acestei ordonante care “submineaza” progresele in lupta impotriva coruptiei si, potrivit Reuters, submineaza reputatia internationala a Romaniei si pozitia sa in cadrul UE si NATO. 

Liviu Dragnea, deja condamnat la doi ani de inchisoare cu suspendare intr-un alt dosar, a dezmintit ca ar fi unul dintre beneficiarii ordonantei de urgenta, denuntand o campanie de dezinformare.  Pe de alta parte, guvernul a transmis in aceasta saptamana parlamentului un proiect de lege, de asemenea criticat, vizand gratierea a 2.500 de detinuti, printre care s-ar afla unii alesi condamnati. 

Alungat de la putere la sfarsitul lui 2015 de manifestatii impotriva coruptiei, dar ales triumfal la legislativele din decembrie, PSD – aflat constant in centrul vietii politice de la caderea comunismului – a fost deosebit de lovit de anchetele Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), pe care o acuza ca procedeaza la o vanatoare de vrajitoare, scrie AFP. 

Duminica, sunt asteptate la Bucuresti sute de mii de persoane din intreaga tara care vor participa la protestul din Piata Victoriei unde se afla sediul guvernului, potrivit EFE.

Sursa: stiripesurse.ro

2 thoughts on “Cum prezinta agentiile straine de presa anuntul abrogarii ordonantei parsive”

  1. “Acord PSD prezumtia ca nu a organizat protestul din fata Cotrocenilor. Nu imi imaginez insa nici ca s-a organizat pe FB
    Vazandu-i, ma intreb cine vrea sa ii ridiculizeze? Multi probabil nu ar putea supravietui fara sprijinul copiilor si nepotilor aflati in piata Victoriei, in alte piete din Romania si de aiurea… Trist.”

    Like

Comments are closed.