Profesor de drept constitutional despre "ordonantele Dragnea": ne insulta grav inteligenta

Profesor de drept constitutional despre “ordonantele Dragnea”: ne insulta grav inteligenta

O opinie bine argumentata si o alta pozitie exprimata ferm din directia unor specialisti in drept impotriva smenului guvernamental prin care se incearca modificarea codurilor penale in folosul unor smecheri de partid.

Avem de a face cu o incalcare a spiritului Constitutiei, daca nu cumva a literei ei”. Aprecierea este facuta, la RFI, de profesorul de drept constitutional Ioan Stanomir, in contextul ordonantelor Guvernului de modificare a legislatiei penale. El subliniaza ca Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, este obligat sa sesizeze Curtea Constitutionala, desi – spune Ioan Stanomir – stim foarte bine ca nu o va face.

Reporter: Domnule profesor, se vorbeste mult pe marginea acestor ordonante, iar una din marile dileme este modul si momentul in care ele intra in vigoare. O parte din aceste prevederi au intrat in vigoare imediat dupa publicarea in Monitorul Oficial, iar o alta ar urma sa isi produca efectele dupa 10 zile de la publicare. Din punct de vedere legal, cum stau lucrurile?

Prof. Ioan Stanomir: Adoptarea unor asemenea decizii de maxima importanta pentru tara la o ora tarzie a serii si cu un ministru incapabil sa explice cetatenilor despre ce este vorba, toate acestea au condus la aceasta situatie. (…) Nu stiu exact ce intra direct si ce intra (n.r. in vigoare) peste 10 zile. E clar ca exista nu doar o comunicare defectuoasa, ci o intentie deliberata de a tine populatia in necunostinta de cauza. Dincolo de acestea, e clar ca avem de a face cu o incalcare a spiritului Constitutiei, daca nu cumva a literei ei. La acest fapt a facut referire si Procurorul General in alocutiunea sa de astazi. In al doilea rand, avem de-a face cu o maniera inacceptabila intr-o democratie occidentala de  a proceda in raport cu puterea judecatoreasca, cu Parlamentul si cu cetatenii.

Rep: Spuneti ca este o incalcare a literei Constitutiei. Din punct de vedere constitutional, domnule Ioan Stanomir, care sunt caile de atac asupra acestor ordonante?

I.S: Este foarte clar ca aceste ordonante au fost alese ca modalitati tehnico-juridice tocmai pentru ca sunt dificil de atacat. Ele eu doua mari avantaje. In primul rand, asa cum ati observat din discutia noastra, sunt dificil de atacat din punct de vedere juridic. In al doilea rand, ele produc efecte cvasi imediate, chiar daca vorbim despre zece zile. Este o intreaga discutie despre cum pot fi ele atacate pentru ca, in mod evident, ordonantele de urgenta pot fi atacate doar din momentul in care intra in vigoare. Ca atare, vorbim despre acele ordonante care intra automat in vigoare, nu despre acelea care intra peste zece zile. In acest moment, pentru a le ataca efectiv ca neconstitutionalitate, exista doar o institutie a statului, anume Avocatul Poporului. Ceea ce pare ca va face si va face CSM nu este neaparat sa atace la Curtea Constitutionala neconstitutionalitatea lor, ci sa sesizeze curtea cu un conflict juridic de natura constitutionala intre puterile statului, argumentand, dupa parerea mea, ca aceasta masura este o incalcare a principiilor statului de drept si un atac direct la adresa independentei judecatoresti.

Rep: CSM a anuntat astazi, prin vocea presedintelui, doamna Mariana Ghenea, ca va ataca ordonantele la CCR. Demersul a fost deja inceput. Care este diferenta dintre acest demers venit de la CSM si posibila sesizare de la Avocatul Poporului? Este mai putin puternica aceasta pozitie a CSM?

I.S: Intrebarea dumneavoastra este importanta si cred ca ii putem da un raspuns concludent. Atacul Avocatului Poporului ar fi un atac decisiv. Ar obliga Curtea sa spuna explicit ce este neconstitutional in aceasta ordonanta de urgenta. Atacul pe care il face CSM este un atac oblic. Obliga Curtea sa se pronunte si asupra fondului ordonantei, dupa parerea mea. Cert este ca aceasta criza fara precedent in anii dupa 2012 si una dintre cele mai grave crize politice din istoria Romaniei post-decembriste, arata de ce PSD si aliatii sai au fost interesati sa neutralizeze institutia Avocatului Poporului. Un Avocat autentic ar fi fost obligat moralmente, politiceste si juridiceste sa sesizeze Curtea. Nu o va face si stim de ce.

Rep: Daca este sa vorbim strict despre aceste ordonante din justitie, domnule Stanomir, Guvernul se prevaleaza, cumva, de un verdict al Curtii Constitutionale care a spus ca sunt neconstitutionale anumite formulari din Codul Penal. Vi se pare ca aceste ordonante modifica legea penala in acord cu deciziile Curtii?

I.S: Deciziile Curtii sunt luate ca un pretext. Cred ca domnul Ministru al Justitiei, domnul Florin Iordache, ne insulta grav inteligenta crezandu-ne mai prosti decat suntem. Nu am nevoie sa fac vreun comentariu suplimentar. Daca va uitati la reactiile puterii judecatoresti, ale procurorilor si judecatorilor reuniti in CSM, domniile lor au observat un lucru foarte important. Nu este vorba despre punerea in acord cu deciziile Curtii, ci este vorba despre o dezincriminare mascata a unor infractiuni, in particular a abuzului in serviciu facut de catre functionarii publici.

Rep: Sa presupunem ca judecatorii Curtii Constitutionale vor spune ca ordonantele sunt neconstitutionale. Sa presupunem ca se va ajunge acolo. Care va fi efectul asupra dosarelor din instante? Stim foarte bine ca ordonanta a fost publicata si isi are efectele. Nu stim exact cat din ea, dar isi are efectele. Ce se intampla cu aceste dosare?

I.S: Este o intrebare la care in acest moment nu m-as hazarda sa raspund. Avem doua mari probleme. O data, aceasta ordonanta modifica regimul juridic al cauzelor in curs. In al doilea rand, s-ar putea ca aceasta modificare sa fie infirmata si invalidata ulterior de catre Curte. Daca imi permiteti sa speculez, este intentia regimului Dragnea de a introduce o asemenea confuzie incat abilitarea corecta a justitiei sa fie impactanta. Subdezvoltarea tarii noastre nu este doar economica. Nu tine doar de faptul ca avem zapada nestransa pe stada de doua saptamani si nici de faptul ca Primarul General al capitalei pare sa fie totalmente indiferent la aceasta problema. Subdezvoltarea este mult mai adanca. Este exact aceasta discutie pe care o purtam noi legata de ce se intampla. Faptul ca nu stim exact ce se intampla arata, asa cum spuneau procurorii si judecatorii, ca intram intr-un regim al imprevizibilitatii. Imprevizibilitatea este inamicul numarul unu al domniei legii.

Sursa: rfi.ro