S-a mai gandit, s-a mai rasucit Avocatul Poporului si pana la urma s-a hotarat sa atace la Curtea Constitutionala ordonanta care practic dezincrimineaza abuzul in serviciu. L-o fi convins neamtu’ cu ceva ori l-o fi lovit vreo strafulgerare de constiinta. Cine stie?! Oricum, sigur-sigur, antenele il scot de la inima pentru treaba asta. Partea proasta e ca indiferent de contestatie in 10 zile de la publicare ordonanta se aplica.

Victor Ciorbea, Avocatul Poporului, a decis vineri sa sesizeze Curtea Constitutionala pe ordonanta Iordache.

Victor Ciorbea a precizat ca a luat decizia dupa ce a verificat precedentul invocat de presedintele Klaus Iohannis la discutia avuta zilele trecute si a analizat cu atentie scrisoarea transmisa joi seara de Parchetul General prin care i s-a cerut sa sesizeze CCR.

“Am avut in vedere si acest document, unele idei au fost preluate chiar in textul exceptiei, pe celelalte nu am reusit sa le examinam, dar am atasat documentul la exceptia propriu-zisa. Dupa cum ati putut deduce, am decis sa ridic exceptia de neconstitutionalitate a OUG 13/2017. Aceasta va pleca in cateva minute spre Curtea Constitutionala”, a declarat Avocatul Poporului, prezentand cateva dintre aspectele contestate la CCR.

Victor Ciorbea a explicat ca s-a inselat, miercuri dimineata, cand a sustinut, initial, ca nu poate sesiza CCR pentru ca ordonanta nu intra in vigoare decat peste 10 zile.

“Am dat raspunsul la intrebare inainte de a fi in posesia Monitorului Oficial si de a verifica daca exista precedente. Ii multumesc dl presedinte pentru precizarea facuta. Verificand si prevederile OUG, am constatat ca avem in mod indiscutabil calitate procesuala activa de a ridica aceasta exceptie”, s-a justificat Ciorbea.

Printre aspectele sesizate la CCR, Victor Ciorbea a mentionat “neindeplinirea existentei urgentei si a cazului exceptional care sa permita adoptarea unei astfel de ordonante de urgenta”.

Pe de alta parte, el a mentionat ca in nota de fundamentare a ordonantei a fost invocata necesitatea implementarii unei directive a Comisiei Europene, insa termenul este de 1 aprilie 2018, prin urmare “este suficient timp” ca acest lucru sa fie facut pana atunci.

Ordonanta “scoate de sub incidenta legii penale activitatea aproape intregii administratii din Romania”

De asemenea, Victor Ciorbea a mentionat si “cateva chestiuni care vizeaza abuzul in serviciu mult discutat”, cum ar fi faptul ca in ordonanta “se foloseste, se adauga, se mentioneaza, se face trimitere si la ‘vatamarea certa’ a unei persoane fizice sau juridice”, dar “guvernul nu defineste in cuprinsul OUG ce inseamna aceasta vatamare grava“.

“Prin urmare, apare inca un element de imprevizibilitate, de incertitudine. Este un prim motiv”, a punctat Victor Ciorbea.

Un alt argument invocat in sesizarea adresata CCR se refera la faptul ca “in OUG se spune ca suntem in prezenta abuzului in serviciu doar cand avem de-a face cu o incalcare a legii ‘strictor sensu’, adica doar lege sau OUG”.

“Din diverse decizii ale CCR reiese in mod clar ca trebuie avuta in vedere acceptiunea larga ‘lato sensu’ a notiunii de lege, deci si acele incalcari ale dispozitiilor unor hotarari de guvern, ordine de ministri, hotarari de Consilii Judetene, Municipale, locale etc, care reprezinta acte normative, lege in sens larg. (…)

A limita abuzul in serviciu numai la incalcari aduse legii, proiecte si ordonante, si a nu ne referi la celelalte acte normative, inseamna a scoate de sub incidenta legii penale activitatea aproape intregii administratii din Romania”, a subliniat Avocatul Poporului.

Victor Ciorbea a precizat inca o data ca nu a reusit sa examineze toate argumentele invocate in scrisoarea primita de la Ministerul Public si pe o parte din ele le-a acceptat, iar in cazul altora a decis ca “nu e cazul” sa fie preluate.

Intreaga scrisoare am anexat-o la exceptia noastra si am rugat CCR sa le aiba in vedere la examinare“, a precizat el.

Intrebat daca are un mesaj pentru sutele de mii de protestatari din strada, Victor Ciorbea a raspuns: “Domnita, sunt sensibil la orice fel de critici si sunt deschis la orice fel de critici”.

Conform News.ro, in sesizarea adresata CCR Avocatul Poporului sustine ca OUG privind justitia e neconstitutionala in integralitate “prin lipsa justificarilor reale privind urgenta actului”.

Astfel, Victor Ciorbea spune ca, din analizele institutiei sale, exista critici atat extrinseci (referitoare la forma OUG), cat si intrinseci (referitoare la prevederile ei). Criticile extrinseci o fac neconstitutionala in integralitate.

Pana acum au mai sesizat CCR pe tema ordonantei Iordache atat Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), cat si presedintele Klaus Iohannis.

De asemenea, si DNA a cerut Tribunalului Militar sa sesizeze CCR prin intermediul instantei, in dosarul Colectiv.

Sursa: Ziare.com