Chiar daca nu sunt de acord in totalitate cu ce spune, Marius Vulpe nu spune deloc rau si n-am mai avut de mult un director care n-are o problema sa vorbeasca in public si sa explice ce are de explicat. Nu-i rau si e nevoie ca ANP sa neutralizeze campania de denigrare desfasurata de televiziunile puscarioase.

Directorul general al Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP) sustine ca institutia va incepe mai multe actiuni pentru imbunatatirea conditiilor din inchisoare. „Ati vazut ce este in agenda publica zilele acestea. O sa dorim sa imbunatatim conditiile de detentie, conditiile de munca ale angajatilor, sa respectam politicile guvernamentale privind degrevarea supraglomerarii din penitenciare si, desigur, in functie de resursele alocate, ne propunem sa dezvoltam sistemul penitenciar si, implicit, unitatile din regiune“, a sustinut Marius Vulpe.

Acesta a precizat ca imbunatatirile conditiilor de detentie au cel putin trei directii. „Pe langa investitii, care inseamna locuri noi de cazare, sunt modernizarile, care de asemenea au un capitol separat, nu se pot derula oricum. In ultimul rand este vorba despre reparatii curente, care inseamna zugraveli usoare, inlocuiri de mic mobilier, de tamplarie si de pavimente. In ce ma priveste, pot sa garantez aceste reparatii, pentru ca aici nu iti trebuie detalii foarte amanuntite si aprobari suplimentare, le pot face directorii de unitati. Pot sa va asigur ca, macar la nivelul anului trecut, am alocat buget astfel incat sa continue lucrarile demarate anul trecut“, a precizat Marius Vulpe.

Directorul general al ANP a mai spus ca, tot in ceea ce priveste imbunatatirea conditiilor din penitenciare, mai sunt de parcurs pasi privind dotarile camerelor in care se afla detinutii. S-a referit concret la paturi, saltele, bunurile care le sunt distribuite, inclusiv la materialele de igiena. „In anii din urma au fost probleme in ceea ce priveste alocatiile bugetare si de aceea acele plangeri ale detinutilor la Curtea Europeana pentru Drepturile Omului, la instantele judecatoresti din Romania. Unii dintre ei au castigat procese si despagubiri. Eu sper sa avem din ce in ce mai putine plangeri, conditii decente, nu bune, pentru ca nu ne putem lauda ca in penitenciar pot fi conditii bune de trai“, a subliniat Marius Vulpe.
O solutie: recursul in compensare
Directorul general a precizat ca reducerea efectivelor de detinuti se poate face mai ales prin constructia de noi inchisori. „Mai sunt la nivelul ministerului cateva propuneri. Cea mai importanta dintre ele este proiectul pornit in mandatul Guvernului trecut referitor la recursul in compensare, adica sa li se scada detinutilor, in functie de perioada cat locuiesc in conditii de supraaglomerare, un anumit numar de zile din pedeapsa executata. Atunci, desigur, vor intra in comisii de disciplina, vor fi analizati, si tot judecatorii vor hotari daca vor fi eliberati“, a explicat acesta.

Solutia de a prelua cladiri de la Ministerul Apararii, foste baze militare, nu e viabila, crede Marius Vulpe. Circa 12 astfel de unitati au fost preluate din 1998 pana in 2015 de la MApN si MAI, dar in niciuna nu s-a investit niciun leu in ultimii ani. Acest lucru face improbabil ca noi fonduri sa fie alocate in viitor in astfel de scopuri. „Foarte multe sunt deteriorate intr-un procent de 70-80%. E ca si cum am incerca sa ne facem o casa noua dintr-una veche. Va trebui sa expertizam, sa proiectam. Cheltuielile sunt aceleasi ca la o casa noua. Doar infrastructura, daca rezista, poate prelua din cheltuieli. Eu nu cred in viabilitatea unei astfel de solutii, decat daca exista si Guvernul identifica alte spatii, care sa corespunda nevoilor de cazare ale unor oameni, fie ca sunt detinuti sau nu, pentru ca este vorba despre vietile unor oameni si nu ne putem hazarda sa preluam spatii a caror rezistenta nu o cunoastem“, a precizat Marius Vulpe.

Acesta a spus ca numarul de detinuti peste capacitate este de 8.500 si, pentru a rezolva problema spatiului, ar trebui fie ca acestia sa plece acasa, fie sa apara noi capacitati de cazare. In penitenciare sunt 33.000 de paturi si doar 27.500 de detinuti, deci in niciun caz nu stau doi in pat, a precizat Marius Vulpe. „Nu se mai intampla asa de 10 ani incoace, desi am vazut in mass-media“, a precizat acesta. Totusi, in unele penitenciare nu se asigura suprafata legala de 4 mp de detinut. Exista si doua sau trei penitenciare care au de doua ori mai multi detinuti decat limita legala. Cel mai rau la acest capitol sta Penitenciarul Satu Mare, care are peste 200% grad de ocupare.

Sursa: Romania Libera