Ioana Morar, sefa Directiei de Reintegrare Sociala din cadrul ANP, a fost invitata la emisiunea online „24 de minute” la Digi24.

„Avem un deficit de 8.500 locuri de cazare raportat la standardul de patru metri patrati per detinut recomandat de Curtea Europeana a Drepturilor Omului. Penitenciarul Satu Mare, cel mai aglomerat, are un grad de aglomerare de vreo 200%. La penitenciarul Targu Mures, penitenciarele Ploiesti, Galati si Miercurea Ciuc, avem aproximativ acelasi procent. Situatia e mai favorabila in ceea ce priveste penitenciarele spital si centrul de detentie Craiova. (Fenomenul supraaglomerarii n.red) este in scadere ca o consecinta pozitiva a pachetului legislativ intrat in vigoare la 1 februarie 2014, existand si masuri neprivative de libertate.

Pe de alta parte au fost preocupari din partea ANP vis a vis de crearea a noi locuri de detentie si modernizarea celor existente. Consideram ca exista o contributie si din punctul de vedere al programelor de reintegrare sociala”, a declarat Ioana Mihaela Morar.

Situatia penitenciarelor din Romania a fost un subiect intens dezbatut in ultimele zile, in contextul legii gratierii, despre care ministrul Justitiei a spus ca este necesara deoarece ar rezolva problema supraaglomerari din inchisori. 

Proiectul de ordonanta de urgenta promovat de Ministerul Justitiei prevede gratierea integrala a pedepselor de pana la cinci ani precum si jumatate din pedeapsa femeilor gravide, a celor care au in intretinere copii sub cinci ani, a celor cu varste de peste 60 de ani si a celor cu boli incurabile in faze terminale.

Prevederile nu se aplica recidivistilor, nici celor care s-au sustras executarii pedepsei si nici celor care comit infractiuni dupa data de 18 ianuarie 2017.  60% din cei 27.250 de detinuti aflati in penitenciarele din Romania sunt recidivisti sau cu antecedente penale, arata datele publicate de Administratia Nationala a Penitenciarelor.

Gratierea propusa de Ministerul Justitiei ar fi al treilea act de clementa colectiva adoptat de statul roman dupa Revolutie. Ultima gratiere, cea din 2002, nu a avut insa deloc efectele asteptate. Unu din cinci detinuti eliberati atunci s-a intors in penitenciar, in cel mult un an. Tot in acelasi interval de timp locurile eliberate din inchisori au fost din nou ocupate, ba chiar s-a inregistrat un surplus.

Sursa: Digi24.ro