Dac-ar fi sa ne luam dupa legea romaneasca – standardele aprobate in 2010, penitenciarele sunt la un 100,7% raportat la un standard mixt de 6mc si 4mp per detinut (OMJ 433/2010). Singura problema e ca CEDO e absolut neinteresat de standardele romanesti si da despagubiri daca nu se asigura minim 4mp/detinut (standard dezirabil CPT 12.2015). Ori abia dupa acest standard suntem la 155% raportat la capacitate.

Motivul e simplu si cat se poate de prozaic: puscariile romanesti au camere inalte si sunt avantajate de un standard de volum asa cum era vechiul 6mc/detinut. Ceea ce uimeste insa este faptul ca statul roman nu-si apara pozitia si accepta senin sa fie judecat dupa un standard dezirabil si pe care nu-l poate asigura in 19 din cele 45 de penitenciare. Plus ca in aceste doua saptamani pare ca s-a uitat complet de memorandumul acela in care Guvernul aprobase 740 de milioane de euro pentru investitii in penitenciare pe urmatorii 10 ani.

Mai jos o analiza pe aceeasi tema.

Cifrele alaturate prezinta gradul de ocupare in toate penitenciarele din Romania la finalul lui noiembrie 2016, dupa normele in vigoare din 2010. Dupa cum vedeti, pe medie nu exista suprapopulare, ocuparea fiind 100%. In vreme ce exista cateva inchisori cu aglomeratie, altele sunt ocupate sub 60%. Lucrul e valabil si pentru categoria celor cu regim lejer, (semi)deschis, dar si pentru cele cu regim inchis.

Toate astea demonstreaza ca, inainte de a pune tara pe foc si a da ordonante cu dedicatie, Ministerul Justitiei si Administratia Penitenciarelor pot gasi solutii rapide daca preocuparea lor reala chiar este soarta detinutilor, prin redistribuirea unora catre penitenciare mai putin aglomerate. Acestea sunt masuri obisnuite de bun management care trebuiau puse in practica rapid si in liniste, fara atata tambalau national. Ca nu se face, arata ca toata problema aglomerarii din inchisori e doar un pretext, asa cum banuieste de fapt toata lumea.

Sigur ca redistribuirile de detinuti nu se pot face oricum: exista penitenciare pentru femei sau pentru minori, unde nu oricine poate fi plasat. In plus, situatia prezentata corespunde normelor legale actualmente in vigoare; pe norma europeana de 4mp, atat de des discutata zilele astea, media ocuparii urca de la 100% la 140%, comparabil cu situatia din Italia sau Ungaria.

Chiar si asa, datele din grafic arata ca impactul proiectat al OUG redactate de ministrul Iordache asupra gradului de ocupare, anume o reducere cu aproximativ 10%, se poate obtine prin redistribuiri judicioase, oricare ar fi media la care ne raportam. Este halucinant cum MJ si ANP mint prin omisiune sau prezinta public “realitati alternative” (dupa un termen in voga zilele astea), doar pentru a justifica o pozitie de nesustinut.

Iata un motiv in plus ca aceasta tema sa fie mutata in Parlament, pe procedura normala, pentru a putea dezbate in liniste si a gasi o solutie la probleme bazata pe realitati reale, nu realitati alternative. Toate cifrele sunt oficiale, dupa datele ANP dezgropate aici de Razvan Orasanu (bravo lui). Pentru claritate, mai jos aceleasi date si in forma tabelara.

Citeste tot articolul aici.