UDMR critike ordonantele de gratiere si modificare a codului penal. Veste proasta pentru guvern, astia chiar stiu care vapor se scufunda si mai exact cand.

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat sambata, in cadrul Consiliului Reprezentantilor Unionali (CRU) de la Targu Mures, ca este gresita pozitia Guvernului de a modifica prin ordonante Codul penal si Codul de procedura penala, mentionand ca ori de cate ori s-au facut modificari “ocolindu-se” Parlamentul, intotdeauna s-au nascut probleme.

“In primul rand, este vorba despre chestiunile legate de Codul penal si de Codul de procedura penala, daca vrem poate sa fie o chestiune foarte simpla, putem si sa complicam foarte tare, daca cineva doreste sa faca acest lucru. As vrea sa fac o incursiune in timp. Atunci cand aceste Coduri au fost adoptate cu asumarea raspunderii si cu ordonanta de urgenta de catre un Guvern, intotdeauna a dat nastere la probleme.

(…) Este gresita acea pozitie a Guvernului actual sa modifice Codurile prin ordonanta pentru ca, ori de cate ori s-au facut modificari ocolind Parlamentul, intotdeauna s-au nascut probleme. Propunem ca ambele Coduri sa fie modificate in conformitate cu deciziile Curtii Constitutionale, in Parlament.

Exista baze care ne permit sa luam fiecare chestiune problematica, fiecare decizie a Curtii Constitutionale, toate chestiunile pe care ni le cere si UE ca facand parte din armonizarea drepturilor, doua saptamani, doua luni daca este nevoie, trebuie sa dezbatem, sa ne comportam ca un Parlament si sa finalizam aceasta chestiune. Nu prin ordonante si nu prin asumarea raspunderii”, a declarat Kelemen Hunor, potrivit traducerii oficiale.

Este prima data cand liderul UDMR a exprimat o pozitie publica fata de controversatele ordonante pe Justitie ale guvernului Grindeanu. Alti membri ai UDMR si-au exprimat pareri personale pe subiectul ordonantelor pe Justitie.

El a spus ca este nevoie de cat mai putine ordonante de urgenta, iar in “chestiuni grele” cum sunt cele legate de cele doua Coduri, nu exista nicio alta cale decat dezbaterea parlamentara. Potrivit lui Kelemen, “la sfarsitul dezbaterii parlamentare, cu siguranta vor fi mai putine erori decat prin ordonanta”.

Liderul UDMR a aratat ca 40 de prevederi ale celor doua Coduri au fost declarate neconstitutionale, iar din acest motiv Parlamentul a fost obligat sa le modifice, insa Legislativul nu s-a atins de ele.

“Daca Parlamentul ar fi fost preocupat de aceasta chestiune in mandatul anterior, sa coreleze si sa corecteze aceste articole eronate… Parlamentul nu a facut acest lucru pret de cativa ani pentru ca nu s-a atins de Coduri si, ori de cate ori cineva a incercat sa lanseze o propunere de modificare, sa armonizeze cu decizia Curtii, toata lumea a sarit si a intrebat de ce este nevoie de rectificare, motiv pentru care politicienii au renuntat la acest subiect. (…)

In 2016, Guvernul Ciolos prin ordonanta de urgenta, fara dezbatere publica si de pe o zi pe alta, vrand sa se armonizeze cu hotararea Curtii, a modificat cele doua Coduri. Atunci nimeni nu a fost deranjat de acest lucru si a fost vorba despre ordonantele de urgenta care in loc sa imbunatateasca au stricat.

Au fost acele modificari care ridica Parchetul deasupra magistratilor. Atunci a fost OK, atunci nu a durut pe nimeni, nici pe activitati in domeniul drepturilor omului, nici pe cei care se ingrijoreaza de statul de drept. Senatul in campania electorala a adoptat tacit si, de ce nu, pentru ca a existat aceasta posibilitate”, a mai sustinut Kelemen Hunor.

Sursa: Ziare.com