Presedintele CEDO recomanda Guvernului Romaniei sa faca si gratieri

Presedintele CEDO recomanda Guvernului Romaniei sa faca si gratieri

Presedintele Curtii Europene pentru Drepturile Omului (CEDO), Guido Raimondi – domnul in rochita albastra, recomanda Romaniei sa ia exemplul Italiei pentru rezolvarea problemelor din penitenciare. Afirmatia a fost facuta vineri, 27 ianuarie, in discursul din cadrul ceremoniei oficiale de inceput de an judiciar.

Aproximativ 300 de oficiali din domeniul juridic din statele europene au luat parte la un seminar la Strasbourg. Ulterior, presedintele CEDO, Guido Raimondi, si presedintele Curtii Penale Internationale, Alejandra Fernandez de Gurmendi, s-au adresat asistentei in cadrul unei ceremonii solemne. In discusul sau, presedintele CEDO s-a referit si la situatia din Romania.

„Mai intai, in privinta Ungariei si Romaniei, unde numarul cazurilor a crescut cu 95% respectiv 108% in 2016, aceasta situatie vizand cauze legate de conditiile de detentie. Indiscutabil, acestea sunt cazuri prioritare, pentru ca au intrat sub incidenta Articolului 3 din Conventie, dar sunt cazuri care se repeta, ceea ce reflecta dificultati sistemice si structurale si cer gasirea unor solutii interne.

Totusi, suntem cu totii constienti ca nu exista un leac miraculos imediat pentru aceste situatii, nici in tara vizata, pentru care rezolvarea acestor probleme implica masuri politice si bugetare considerabile, nici la Strasbourg.

In domeniul penitenciarelor, Curtea defineste principii care au fost stipulate clar in decizia din cazul Mursic din 2016. Pe baza acestor principii se diagnosticheaza o situatie dintr-un stat membru. Totusi, repet, o solutie trebuie gasita la nivel national. Acest lucru este posibil, asa cum a demonstrat exemplul Italiei, in cazul careia numarul cazurilor a fost mai mult decat injumatatit in ultimii doi ani si jumatate.

Acesta este rezultatul politicii Guvernului Italian, in primul rand ca raspuns la hotararea-pilot Torreggiani, care viza supraaglomerarea din inchisori, si, in al doilea rand, cu privire la durata proceselor. Aceasta arata ca acolo unde Guvernul are vointa de a rezolva o situatie si ia masurile necesare, rezultatele se vad rapid”, a declarat Guido Raimondi.

Sursa: stiripesurse.ro

Publicat de Sorin Dumitrascu

Despre penitenciare si justitie

Sindicatul Național SINPEN 2016 Constanța

Fiat justitia et pereat mundus

%d blogeri au apreciat: