Un om rau probabil si cu inima neagra desigur zice ca toata treaba asta cu urgenta gratierii este  tocmai pentru Dragnea. Da, Dragnea. Cel care pretindea ieri ca dansul n-a auzit despre ordonantele gratierii desi sunt dovezi c-au fost facute la dansul in birou. Mai jos opinia cu pricina. O manipulare grosolana, desigur.

In toata discutia aceasta despre gratiere, trebuie sa intelegeti un element simplu: intr-un an, Liviu Dragnea va fi ori la puscarie, ori va fi stapanul Romaniei. Imaginati-va un om ca el, cazand din luxul in care traieste si trimis intr-o celula cu inca trei detinuti, cu toaleta in fundul camerei.

De aceea cred ca ordonantele privind gratierea si modificarea Codului Penal sunt de neoprit. Tot ce putem face este sa nu uitam si sa-i facem sa plateasca. Pentru Dragnea, fiecare zi in care ezita in adoptarea acestor masuri este o zi in care pierde. Pierde din influenta si lasa sentimentul ca nu detine controlul asupra guvernului sau ca se teme de Klaus Iohannis.

Fiecare zi in care Dragnea sta cu perspectiva puscariei deasupra capului este o zi in care in PSD se formeaza grupuri de opozitie. Trebuie sa intelegeti si faptul ca PSD, la fel ca mai toate partidele de acest tip, functioneaza precum haitele de caini din romanele lui Jack London. Daca seful haitei intra intr-o batalie si cade pentru o singura secunda, in momentul urmator toata haita s-a napustit asupra lui si l-a rupt in bucati. Sigur ca, in PSD, lucrurile se desfasoara aparent civilizat: amintiti-va cum l-a plimbat Victor Ponta pe Adrian Nastase, proaspat iesit din puscarie, pe la reuniunile partidului. Aplauze prelungite, loc de onoare in primul rand, covor rosu. Si? Dupa o luna, Nastase era uitat. Nimeni din PSD nu l-a mai bagat inseama. Nimeni nu a avut nevoie de el, nimeni nu i-a purtat vreo recunostinta – nici macar creatia sa, Ponta – nimeni nu l-a mai ascultat. Nastase a ramas un biet condamnat care posteaza pe blog fotografii cu pesti.

Cam aceasta va fi si soarta lui Dragnea, daca va fi condamnat pentru a doua oara si ajunge la puscarie. Va fi un nimeni. Gabriela Firea si altii ca ea abia asteapta sa scape de Dragnea si de gasca lui. Am invatat aceasta lectie de la unul din putinii amici pe care i-am avut in mediul politic: de cate ori pleaca cineva din varf, e o bucurie, pentru ca se elibereaza niste scaune de la masa…

In sfarsit, acesta este momentul cel mai bun pentru masacrarea statului de drept pentru ca mai sunt 34 de luni pana la viitoarele alegeri, cele prezidentiale. Este timp suficient ca PSD sa incerce sa faca uitat acest scandal. Vor putea face asta pentru ca au in spate un urias aparat de propaganda. Patronii Antenei 3 si RTV vor fi beneficiarii ordonantelor de gratiere si masacrare a Codului penal, asa ca sunt in aceeasi barca cu Liviu Dragnea. Cu cat se amana luarea unei decizii, cu atat se coaguleaza nervozitatea si se coalizeaza o opozitie in jurul presedintelui Iohannis.

Deci, revin si spun: ordonantele privind gratierea si modificarea Codului Penal vor fi emise. In forma lor cea mai dura. Vor produce efecte ireversibile. Intrebarea este ce se poate face? Raspunsul este ca trebuie facuti sa plateasca, politic. Sprijin extern este putin posibil sa soseasca. Uniunea Europeana s-a umplut de populisti care calca in picioare statul de drept. Presiunea MCV-ului nu mai functioneaza. Romania nu mai are nici un obiectiv in cadrul UE, nu am auzit guvernul Grindeanu spunand un singur cuvant despre perspectiva intrarii in spatiul Schengen.

Presedintele Iohannis s-a pus in fruntea cruciadei impotriva ordonantelor privind gratierea si modificarilor Codului Penal, dar am semne de intrebare in legatura cu acest leadership. Este clar ca el se uita spre prezidentialele din 2019 – nu il blamez, este legitim. Dar Iohannis are o istorie trista: doi ani in care a reactionat palid sau deloc la abuzurile PSD, preferand sa plece in lungi concedii in strainatate, in loc sa se bata cu regimul Ponta. A aparat Antena 3 in momentul in care ANAF a incercat sa recupereze prejudiciul creat de Dan Voiculescu in dosarul ICA.

S-a inteles cu generalul Gabriel Oprea, pe vremea cand acesta era premier interimar, sa-i creasca indemnizatia cu 350%, prin ordonanta guvernamentala. Deci, nu prea am incredere in angajamentele presedintelui Iohannis. Ce a facut in ultimele zile a avut efect: duminica, numarul manifestantilor din Piata Universitatii s-a dublat dupa ce seful statului a venit la miting. Ramane de vazut daca va avea idei si suflu sa tina o batalie dura, pe termen lung. PSD are o majoritate prea confortabila – nici nu mai discutam de sprijinul subteran acordat de multi parlamentari PNL si PMP – ca sa plece prea repede de la putere.

Sursa: Romania Libera