Procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a criticat inca o data proiectul de ordonanta de urgenta privind gratierea si modificarea Codului penal si Codului de procedura penala.

„Niciunul din cele doua acte nu e oportun, am pus vineri pe site punctul de vedere al DNA. Din perspectiva noastra, intr-o OUG are loc o dezincriminare partiala, mascata a infractiunii de abuz in serviciu. Cei care si-au indeplinit atributiile de serviciu cu incalcarea legii vor fi aparati de pedeapsa”, a spus Laura Codruta Kovesi, inainte de sedinta CSM privind avizarea proiectelor de ordonanta de urgenta.

„In ceea ce priveste gratierea, de asemenea am inaintat un punct de vedere. Abuzul in serviciu si infractiunile asimilate vor fi gratiate daca acest proiect va intra in vigoare”, a adaugat sefa DNA.

Kovesi a precizat ca nu a negat dreptul Guvernului de a emite ordonante de urgenta, ci a emis puncte de vedere tehnice in legatura cu acest subiect.

„Toate prejudiciile facute nu vor mai putea fi acoperite. In lege e prevazut dreptul partii vatamate, dar statul a cheltuit bani cu investigarea lor, cu judecarea lor, iar acum stergem cu buretele tot pentru ca ulterior statul sa cheltuie alti bani pentru a recupera prejudiciul”, a declarat Laura Codruta Kovesi.

Sefa DNA a punctat ca, doar in ultimii trei ani, suma valorilor indisponibilizate de catre procurorii din subordinea sa a fost de peste 1,5 miliarde de euro. „Noi am transmis punctul nostru de vedere la CSM, sa vedem decizia plenului”, a incheiat ea.

Sursa: Digi24.ro