Eu zic ca un Guvern PSD va face ce-au facut toate guvernele de pana acum intr-o situatie controversata: isi va aproba propria propunere. Vom avea cel mai probabil ordonantele aprobate asa cum pe vremuri am avut aprobate taieri de salarii de 25% si indatorarea Romaniei cu miliarde in pofida oricarei opozitii. De notat insa comentariul de mai jos referitor la referendum. Mi se pare de bun simt.

S-a discutat despre imposibilitatea organizarii unui referendum pe tema gratierii, atata timp cat Constitutia interzice initiativa legislativa cetateneasca in acest domeniu… Referendumul e insa o institutie juridica foarte diferita de initiativa legislativa.

Aceasta din urma e o forma de democratie participativa, caci nu cetatenii ci tot parlamentul voteaza legea, pe cand referendumul este o forma de manifestare a suveranitatii poporului, in fapt forma ultima, cea a democratiei directe, care nu poate fi restrictionata sub nicio forma. Doar ca sa va arat cat de aberanta este aceasta sustinere, va spun ca insasi Constitutia a fost adoptata prin referendum, iar sa pretinzi ca ar exista restrictii in Constitutie in legatura cu vreun referendum este o contradictie in termeni.

De fapt in Drept chiar exista un principiu care spune ca cine poate mai mult, poate si mai putin, iar daca prin referendum poporul poate aproba insasi Constitutia, sigur poate decide in legatura cu absolut orice, chiar si cu politica penala a statului.

Si atunci se pune intrebarea: De ce, dupa ce a anuntat ca face referendum pe gratiere si amenistie, Presedintele a initiat un referendum pe “Continuarea luptei impotriva coruptiei si asigurarea integritatii functiei publice”?

Asa a scris in notificarea trimisa Palramentului, dar nu asta va fi in mod necesar si intrebarea de la Referendum. Este totusi posibil ca juristii de la Cotroceni sa se fi gandit ca o Curtea Constitutionala reimprospatata cu niste pesedisti cu antecedente dubioase, poate lua decizii care sa strice ordinea constitutionala pentru cine stie cat timp de aici incolo.
In acelasi timp, nimic nu-l impiedica de exemplu pe Presedinte sa formuleze la Referendum urmatoarea intrebare:

Citeste tot articolul aici.

Advertisements