CSM a adoptat, in sedinta de azi 25.01.2017, un aviz negativ pentru ordonanta de urgenta pentru gratiere si pentru modificarea Codului Penal. Avizul CSM este consultativ si nu cred sa se impiedice ditamai teleormaneanul de dansul.”Proiectele nu intrunesc conditiile articolului 115. A fost majoritate de voturi.”, a spus Augustin Lazar, procurorul general al Romaniei, dupa sedinta CSM. ”Noi cand am dat avizul ne-am referit la nota de fundamentare a OUG.”, a declarat Cristina Tarcea, sefa ICCJ. (sursa: link)

Augustin Lazar nu a dorit sa spuna cine a votat in favoarea actelor normative initiate de ministrul Justitiei, Florin Iordache, care, desi este membru de drept al CSM, a sosit abia la finalul sedintei de azi, conform Digi24.

Intrebat de jurnalisti, procurorul general a mai precizat: “sedinta a fost publica, deliberarea a fost secreta”, potrivit cadrului legal in vigoare.

Augustin Lazar nu a putut raspunde la intrebarea ce se va intampla daca Guvernul nu va tine cont de opinia magistratilor si va adopta totusi cele doua ordonante de urgenta controversate.

Articolul 115 din Constitutie, prevede, printre altele, ca ” (4) Guvernul poate adopta ordonante de urgenta numai in situatii extraordinare a caror reglementare nu poate fi amanata, avand obligatia de a motiva urgenta in cuprinsul acestora”.

De asemenea, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), Cristina Tarcea, a declarat ca “nimeni nu contesta utilitatea unui demers pentru gratiere, dar trebuie sa judecam rational”.

Tarcea a explicat ca, in nota de fundamentare a proiectului de ordonanta de urgenta privind gratierea, se arata ca penitenciarele sunt suprapopulate, in medie, cu 150%, insa nu exista un studiu care “sa demonstreze, prin aceasta gratiere, cam cat la suta din populatia penitenciara s-ar elibera”. (sursa: link)