ANP il contrazice pe Dragnea referitor la decesele din penitenciare. Statstica oficiala.

ANP il contrazice pe Dragnea referitor la decesele din penitenciare. Statstica oficiala.

Draganea a scapat detaliul, fiind dansul la prezentat omagii prin USA, dar ANP deja prezentase cifrele deceselor din penitenciare. Culmea sunt de 3 ori mai putine decat intre romanii liberi si platitori de impozite.

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, cere Ministerului Justitiei sa prezinte o situatie cu numarul persoanelor care au murit in puscarii, insa Administratia Penitenciarelor a facut publice cifrele inca de saptamana trecuta.

Potrivit ANP, anul trecut, 98 de persoane au murit in penitenciare, de  3 ori mai putin decat in libertate.

Liviu Dragnea a evocat aseara, la sediul PSD si decesul omului de afaceri Dan Adamescu in cursul noptii de luni spre marti. Doar ca Adamencu a murit intr-un spital privat, in care era internat.

”Totusi, azi-noapte a murit un om in penitenciar. Acel om nu fusese condamnat la moarte. Eu cred ca Ministerul Justitiei, in foarte scurt timp, sa arate cati au murit in inchisorile din Romania, ca poate e bine ca toti sa stim”, a spus presedintele PSD.

Pe 20 ianuarie, dupa ce liderul PSD a justificat proiectele de ordonanta privind gratierea si amnistia cu situatia grava din inchisori, Administratia Penitenciarelor a prezentat cifre.

”In anul 2016, corespunzator unui efectiv mediu de 27984 de persoane aflate in custodia ANP, s-au inregistrat un numar de 98 decese respectiv 3,5 la mia de detinuti. Acest numar este de aproximativ 3 ori mai mic decat in populatia generala, daca ne raportam la statistica oficiala a Institutului National de Statistica, corespunzator anului 2015 ( 11,7 decese la mia de locuitori).  (…) Decesele au avut ca si cauze principale afectiunile medicale cronice/cazuri in faza terminala. Astfel, din cele 98 de cazuri, 31 au avut ca si cauza a decesului boli neoplazice, ceea ce reprezinta 31,63% din totalul deceselor in 2016. Comparativ cu anul 2015 unde din totalul de 113 decese, 41 au avut ca si cauza boli neoplazice, ceea ce reprezinta 36,28% din total”, se arata in situatia prezentata de seful ANP.

Decese prin suicid au fost 11 cazuri.

ANP spune ca din acest punct de vedere, din statistica oficiala a Consiliului Europei rezulta ca sistemul penitenciar romanesc se afla mult sub rata incidentei suicidului la nivel European.

Seful Administratiei Penitenciarelor a explicat si ca, anul trecut, au fost create  679 locuri noi de cazare, dupa ce s-au facut investitii. Cele mai multe locuri s-au infiintat la penitenciarul Bucuresti Rahova-155. Iar in acest an, vor fi create alte 200 de locuri, la penitenciarul din Bacau.

De asemenea, adauga ANP, s-au realizat lucrari de reparatii in 2.657 camere de detinere, care au costat peste 7,7 milioane de lei, cu 203% mai mult decat in 2015.

Raport ANP privind investitiile si decesele inregistrate in ultimii 2 ani

Sursa: EuropaFM