Referendumul care ar urma a fi convocat de presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, ar putea fi declarat neconstitutional de judecatorii Curtii Constitutionale a Romaniei. Potrivit Constitutiei Romaniei, cetatenii nu se pot exprima cu privire la gratiere si amnistie. Intr-o alta ordine de idei, poporul nu are dreptul sa aleaga daca legile trebuie respectate sau nu.

Chiar daca art. 90 din Constitutie, potrivit caruia: “Presedintele Romaniei, după consultarea Parlamentului, poate cere poporului sa-si exprime, prin referendum, vointa cu privire la probleme de interes national.”, ii da dreptul lui Klaus Iohannis sa convoace oricand referendum, pe orice problema pe care o considera de interes national; cu toate acestea, art. 72, alin. 2 din legea fundamentala il limiteaza pe presedinte in ceea ce priveste amnistia si gratierea: Nu pot face obiectul initiativei legislative a cetatenilor problemele fiscale, cele cu caracter international, amnistia si gratierea.”.

Constitutional, nici Guvernul nu are voie sa dea Ordonante de urgenta pe tema gratierii si amnistiei si, totusi, o face. Nici Presedintele nu are voie sa ceara referendum in ceea ce priveste gratierea si totusi o va face. Toate acestea demonstreaza ca Justitia a devenit o arma intre puterile statului care duc in derizoriu legea.

Advertisements