Evenimentul zilei ne citeaza pe tema bugetului penitenciarelor, mai mic in 2017 in plin elan demagogic al dorintei aprige a politicienilor de a le moderniza. O alta curiozitate este ca SRI are un buget aproape dublu fata de ANP in conditiile in care acesta din urma gestioneaza niste zeci de mii de oameni. Se pare ca secretele sunt mai scumpe decat justitia.

In plin scandal al gratieriii unor pedepse, care au condus la protestele de strada din Bucuresti si din alte mari orase ale tarii, Guvernul Grindeanu a anuntat ca bugetul alocat Administratie Nationale a Penitenciarelor (ANP) va fi substantial mai mic decat cel alocat pentru anul trecut. La sfarsitul anului 2016, au fost returnati la bugetul de stat circa 30 de milioane de euro, bani care nu au fost cheltuiti de ANP, in ciuda conditiilor proaste de cazare din inchisorile romanesti. Din aceasta suma, puteau fi modernizate 11.000 de locuri de detentie, dar in bugetul de anul acesta nu au mai fost alocati. In plus, o dezvaluire-soc: numarul detinutilor este cel mai mic din ultimii 27 de ani!

Pe lista de anul acesta a bugetului alocat de Guvernul Grindeanu Ministerului Justitiei, in dreptul penitenciarelor scrie: 1,030 miliarde lei. Asta inseamna o scadere cu 1,39 la suta fata de anul trecut, atunci cand au fost alocati 1,044 miliarde de lei. Scaderea este pusa de oficialii Ministerului Justitiei pe seama faptului ca ANP n-a cheltuit toti banii alocati anul trecut.

„Bugetul pentru anul asta al ANP a fost stabilit pe baza sumei pe care au cheltuit -o anul trecut , adica pe baza executiei bugetare reale. S-a pornit de la aceasta si s-au inlaturat sumele care au fost restituite la buget de catre ANP si sumele restituite la buget s-au datorat imposibilitatii efectuarii unor investitii sau altor cheltuieli care trebuiau efectuate in cursul anului trecut. Este o suma de 30 de milioane de euro”, a declarat Constantin Sima, secretar de stat in Ministerul Justitiei, pentru agentia MEDIAFAX.

Bani de la Guvernul Ponta, blocati de Guvernul Ciolos si taiati de Guvernul Grindeanu
Suma totala pe care a avut-o la dispozitie ANP, in 2016, alocata de Guvernul Ponta, prin fostul ministru al Justitiei, Robert Cazanciuc, a fost de 1,27 miliarde de lei deoarece la banii dati de la buget s-au adaugat si cei proveniti din venituri proprii. Totusi, in mod surprinzator, ANP nu a reusit sa cheltuie toti banii alocati, desi sunt in criza de personal iar detinutii au protestat vehement impotriva conditiilor improprii de cazare.  Am aflat de la Fedearatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor (FSANP) ca suma  record destinata ANP  a fost aprobata de catre fostul ministru al Justitiei, Raluca Pruna, abia in vara anului trecut, dupa schimbarea din functie a fostului sef al penitenciarelor, Claudiu Bejan, care a cerut pensionarea pe 1 august 2016.

„Sigur ca bugetul e in scadere daca anul trecut ministresa Pruna n-a vrut sa cheltuie ce era in buget pe motiv de conflict cu directorul general. N-a spus ca nu vrea evident, doar ca n-a semnat pana prin vara nimic, asa ca o gramada de cheltuieli nu s-au putut efectua la timp. 30 milioane de Euro au fost returnati la buget in 2016 din prostie”, sustin sindicalistii pe site-ul penitenciare,info. Astfel,  127 de milioane de lei au fost returnati la buget pentru ca n-au putut fi cheltuiti. „Ar fi insemnat modernizarea la standard europene a peste 11.000 de locuri de detentie, problema cea mai arzatoare care a adust statului roman cele mai multe condamnari la CEDO. Reprezinta o treime din totalul celor 30.000 de locuri de cazare din penitenciarele romanesti. In plus, acesti bani ar fi putut asigura si ocuparea a peste 1.500 de posturi vacante din sistemul penitemnciar”, a declarat, pentru EVZ, Mihai Barbulescu, presedintele sindicatului „Danubius” – Drobeta Turnu Severin, afiliat la FSANP.

„Sfertocrata Pruna a blocat bugetul”

Un comentariu acid al presedintelui de onoare al FSANP, Sorin Dumitrascu, o acuza pe raluca Pruna ca a blocat bugetul din cauza ambitiei de a-l indeparta de la sefia ANP pe Claudiu Bejan: „Sfertocrata Pruna a blocat cheltuirea acestor bani, pe care guvernul ala politic daramat in urma incendiului ii pusese in buget, pe motiv ca era intr-un conflict cu fostul director general. Cum? Simplu. N-a semnat mai nimic pana nu l-a vazut pe Bejan dus de la ANP. Asa se face ca din planurile ministresei, am ramas doar cu vorbele. Echipa Vulpe, departe de a-mi fi simpatica, n-avea cum sa mai indrepte ceva din august de cand a venit. Drept urmare, isi va incasa suturile de rigoare. Era logic, si sfertocrata daca era interesata cu adevarat sa faca ceva pentru penitenciare ar fi trebuit sa inteleaga asta. Nu stiu dumneavoastra, dar eu numesc asta incompetenta crasa. O incompetenta ascunsa in spatele unor declaratii de presa sforaitoare si poleita cu miniciuni pe la CEDO si pe te miri unde. Si, nu stiu dumneavoastra, dar eu nu cred ca domnul inginer de industria mobilei – ministru al justitiei are calitatile necesare pentru a schimba ceva”.

Cel mai mic numar de detinuti din ultimii 27 de ani

Tot de pe site-ul penitenciare.info aflam ca, istoric, ne aflam la cel mai mic numar de detinuti din ultimii 27 de ani: „Acum vreo 10 ani erau 48.000 de detinuti. Nu era nicio urgenta. Azi sunt vreo 27.000 si e cea mai mare si incredibila urgenta sa fie rezolvat cu supraaglomerarea. Urgenta de azi sau scandalul din vara vin desigur din faptul ca tot felul de stabi s-au nimerit la inchisoare”.

Ideea ca penitenciarele din Romania sunt suprapopulate – folosita de Ministerul Justitiei pentru a justifica proiectul Ordonantei de Urgenta pentru gratierea unor pedepse – a inceput sa fie rulata in spatiul public inca de la finalul anului 2010, precizeaza sursa citata.
L-am intrebat despre  acest aspect pe Mihai Barbulescu care a declarat, pentru EVZ: „Da, este adevarat. Acum 10 ani aveam circa 50.000 de detinuti”. Statul roman a avut cel putin 6 ani la dispozitie pentru a ameliora situatia spatiilor improprii din sistemul penitenciar, dar nu a intreprins nimic. Acum, Ordonanta propusa de Guvernul Grindeanu tinteste catre „liberarea” prin gratiere a unui numar cuprins „intre 2.300 si 2.500 de detinuti”.
In Nota de fundamentare a Ordonantei se arata ca, in acest moment, opt penitenciare au un grad de ocupare de peste 200%.

Dintr-o Situatie publicata in 3 ianuarie 2017 pe site-ul Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP), am identificat sapte unitati care sustin acest argument. Este vorba despre penitenciarele Galati, Miercurea Ciuc, Constanta – Poarta Alba (sectia Valu lui Traian), Ploiesti, Berceni (Prahova), Satu Mare, Targu Mures.

Potrivit aceleiasi Situatii, 19 din totalul de 35 de penitenciare au o rata de ocupare de peste 100%. La ultima centralizare, in sistemul penitenciar din Romania erau internate peste 27.400 de persoane.

Sursa: Evenimentul Zilei

Advertisements